Aktualności

Konsorcjum „Polskie Szlaki Kulinarne"

  • 17-07-2014
Z inicjatywy Polskiej Organizacji Turystycznej powstało nowe konsorcjum produktowe w obszarze rozwoju i promocji Kuchni Polskiej. Konsorcjum „Polskie Szlaki Kulinarne" będzie działało na podstawie zapisów Marketingowej Strategii Polski w sektorze turystyki na lata 2012-2020. Przyjęte w niej założenia są zgodne z założeniami Programu Rozwoju Turystyki do roku 2020 sugerowanymi przez Komisję Europejską i Ministerstwo Sportu i Turystyki.

Ważne dla przyszłych sommelierów

  • 17-07-2014
Po raz pierwszy w Podkarpackiem odbędzie się trzydniowe profesjonalne szkolenie przygotowujące do objęcia stanowiska sommeliera, w dniach 21-23 lipca br. w obiekcie Dwór Kombornia Hotel & SPA ****, które obejmuje 25 godzin szkoleń i warsztatów. Organizatorem szkolenia jest Fundacja ENO Carpathian.

Dni Gminy Cisna

  • 17-07-2014
W dniach 19-20 lipca br. odbędzie się czternasta edycja imprezy plenerowej Dni Gminy Cisna. Święto kultywuje kulturalne tradycje regionu, służy integracji mieszkańców Podkarpacia oraz promuje region wśród turystów. Po raz kolejny zorganizowany zostanie jarmark rękodzieła. Z kolei w niedzielę odbędzie się Festiwal Smaków Karpackich Kremenaros. W tym roku ogłoszono trzy konkursy, w ramach których koła gospodyń wiejskich zaprezentują przysmaki regionalne.

Smaczne festiwale w Czechach

  • 16-07-2014
Miłośnikom dobrego jedzenia warto polecić latem na nietypowe festiwale gastronomiczne w Czechach. Na smakoszy czekają przysmaki z czosnku, pyszne gulasze czy ogórkowe wariacje.

Rozdajemy książki!

  • 16-07-2014
Jakiś czas temu na rynku pojawiła się ciekawa publikacja "Studium Etnobotaniczne - znaczenie roślin w kulturze, tradycji i życiu człowieka" (Autorzy: prof. Cz. Trąba, dr P. Wolański, mgr K. Rogut). „Walor książki podnosi umiejętne łączenie tematyki dotyczącej praktycznego zastosowania roślin z mentalnymi odniesieniami do ich symbolicznej i magicznej wymowy. Sprawne i płynne oscylowanie między tymi zakresami tematów daje poczucie gawędziarskiej opowieści, na której wcale nie traci merytoryczna strona tekstu. Poruszono tu wszelkie możliwe aspekty ludzkiego życia, w których dopatrzyć się można obecności motywów florystycznych." - mówił o niej A. Szary

Sobota Świętem Cydru w Rzeszowie

  • 16-07-2014
Restauracja Gościniec w Rzeszowie (ul. Przemysłowa 3) organizuje 19 lipca br. (sobota) Święto Cydru, pierwszą imprezę tego typu w stolicy regionu. To wspaniała okazja dla jego wielbicieli, jak i dla tych, którzy nigdy jeszcze nie próbowali jabłecznika, bo tak brzmi polska nazwa tego specjału. Tomasz Porowski i Marcin Hermanowicz opowiedzą o cydrze, jego historii, o tym jak i z czego robią swoje jabłeczniki.

Historia w glinie zapisana

  • 15-07-2014
Medynia Głogowska wraz z otaczającymi ją miejscowościami tworzyła niegdyś niezwykle prężny ośrodek garncarski, jeden z największych w Polsce. Rozwój tego rzemiosła uwarunkowały bogate pokłady glin garncarskich - tłustego iłu i kruchej piecówki, występujące na tym terenie. Niesprzyjające warunki dla rozwoju rolnictwa zmuszały mieszkańców tych ziem do poszukiwania innego źródła dochodu, którym stał się najpierw wyrób cegieł i dachówek ceramicznych, później garncarstwo. Dostęp do pokładów gliny mieli w Medyni praktycznie wszyscy, wydobywając ją na własnym polu lub podwórku, co spowodowało, że garncarstwo stało się tu zajęciem powszechnym.

Smacznie jak u Gancarzy

  • 14-07-2014
Od października 2012 r. przy Zagrodzie Garncarskiej w Medyni Głogowskiej rozpoczęła działalność Karczma u Garncarzy, zajmująca budynek stylizowany na chłopska chałupę zbudowana z bali drewnianych. Przygotowuje ona dania kuchni regionalnej i polskiej: pierogi ruskie, pierogi kresowe (z kaszą gryczaną i boczkiem), pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z mięsem, roladki drobiowe po medyńsku, medaliony na grillowanych pieczarkach oraz ziemniaki z glinianego kociołka.

Ryby i dziczyzna królowały w Narolu

  • 14-07-2014
Tegoroczny Cesarsko-Królewski Jarmark Galicyjski Smaki Roztocza w Narolu za nami. Na Rynku przed ratuszem w sobotę 12 lipca br. odbył się „I Konkurs Kulinarny – Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro”. Tematem wiodącym była dziczyzna i ryby. A tak fotograficznym okiem zmagania kucharzy i efekty ich pracy widziała Izabela Fac z UMWP.

Program Rodzinnego Taboru w Zawadce Rymanowskiej

  • 13-07-2014
Tabor to tydzień wypełniony od rana do wieczora tradycyjną muzyką i tańcem z rejonu Beskidu Niskiego. To potańcówki do rana, farfurnia warsztaty lirnicze i skrzypcowe, wykłady, przedstawienia, wikliniarstwo, filcowanie, budowanie prostych zabawek, fujarek, wyplatanie przeróżnych splotów, garncarstwo, tkanie chodników… Tabor w Zawadce to piękna beskidzka przyroda, plac zabaw, kozy, owce, konie…
1  «««  205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION