Aktualności

Najlepszy Produkt Lokalny Obszaru Natura 2000

  • 06-07-2014
Konkurs odbywa się w ramach kampanii „Poznaj swoją Naturę”, której inicjatorem jest Generalna Dyrekcja Ochrony Środowiska. Celem kampanii jest podniesienie świadomości społeczeństwa polskiego związanej z ochroną środowiska na obszarach Natura 2000.
Celem konkursu jest wyłonienie producentów trzech najlepszych produktów lokalnych pochodzących z pięciu obszarów Natura 2000 objętych działaniami projektowymi. Konkurs zostanie przeprowadzany do 30 września br. podczas pięciu imprez lokalnych:
30 maja br. - Szamocińskie Dni Muzyki – Szamocin (obszar Natura 2000 Dolina Środkowej Noteci i Kanału Bydgoskiego)
6 lipca br. - Inauguracja Solińskiego Lata 2014 w Polańczyku (obszar Natura 2000 Bieszczady)
26 lipca br. - Dni Narwi (obszar Natura 2000 Puszcza Białowieska)
17 sierpnia br. - Dni Limanowej (obszar Natura 2000 Ostoje Nietoperzy Beskidu Wyspowego)
28 września br. - Piknik Rodzinny Port w Puławach (obszar Natura 2000 Małopolski Przełom Wisły)
Podczas każdej imprezy prezentowane będą produkty lokalne (artykuły spożywcze, przetwory, rękodzieła itp.) pochodzące z regionów, na których zlokalizowane są poszczególne obszary Natura 2000 objęte działaniami projektowymi. Uczestnicy imprezy będą mogli oceniać produkty z danego regionu. W ten sposób wyłonionych zostanie 5 producentów najlepszych produktów lokalnych (po jednym z każdego obszaru). Spośród 5 finalistów zostanie wyłonionych 3 zwycięzców, którzy będą mieli szansę udziału w międzynarodowych targach POLEKO.
Goście imprez będą mogli zobaczyć a czasami i skosztować oraz ocenić:
- ikony tradycyjne (zgłaszający: Pracownia Jadwigi Denisiuk „Veraikon“)
- karpacką biżuterię koralikową - Krywulka Łemkowska, Sylianka, Drabynki Bojkowskie, Gerdany Huculskie (zgłaszający: Pracownia Miodosytnia)
- Smakołyk Hucuła – tarnina smażona (zgłaszająca: Jadwiga Sauter – Bieszczadzkie Stowarzyszenie „BieS“)
-•knyszę z farszem z kapusty kiszonej, KorczunSkorodiański, pierogi razowe z kaszą gryczaną (zgłaszająca: Agata Rodzynka – Bieszczadzkie Stowarzyszenie „BieS“)
-•ser Solan, ser Huculski, ser z foremki, fetę i serki białe w zalewie ziołowej z czosnkiem niedźwiedzim (zgłaszająca: Maria Jus)
-•zupę Wilcze Jadło, proziaki, pierogi pieczone ruskie, chleb swojski ze smalcem (zgłaszający: Koło Gospodyń Wiejskich Wołkowyja)
-•miód wielokwiatowy (zgłaszający: Gospodarstwo Pasieczne Wojtanowski Piotr)
-•piwo rzemieślnicze lokalne (zgłaszający: Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior).
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION