Aktualności

Pasjonat ekologicznego pszczelarstwa

  • 30-06-2014
Pasieka Ekologiczna Jerzego Bańkowskiego z Korzenicy, członek Klastra Podkarpackie Smaki, jako pierwsza w województwie (18 lipca 2007 r.) otrzymała ekologiczny certyfikat. Wytwarzany w niej miód pod nazwą „z Korzenicy wielokwiatowy i nektarowo‑spadziowy” został wpisany 28 kwietnia 2008 r. na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Pasieka produkuje także miody: nektarowo spadziowy, wielokwiatowy, gryczany, spadziowy i wielokwiatowo-spadziowy.

Morawskie wina zawitały do Rzeszowa

  • 29-06-2014
W winobarze-kawiarni DeliWine&coffee w Galerii Rzeszów (poziom 0, lokal 130) w Rzeszowie odbyła się kolejna degustacja karpackich win, tym razem morawskich białych ze Wzgórza Palva. Sommelier Dworu Kombornia Daniel Aniołowski przybliżył zebranym świat zapachów i smaków dwóch reprezentantów tradycji winiarskiej tego regionu. Pierwszym okazał się U Dvou Lip i jego winami: Sauvignon, Veltlinske Zelene, Rulandske Bile i Veltlinske Cervene rane, a drugi to Vinarstvi Sabata i jego dzieła: Ryzlink Vlassky sur-lie, Ryzlink Rynsky oraz Palava.

Proziak trudna rzecz

  • 29-06-2014
Stowarzyszenie „Pro Carpathia” zorganizowało dla przedstawicieli podkarpackich organizacji pozarządowych dwa warsztaty kulinarne w Restauracji Gościniec w Rzeszowie (ul. Przemysłowa 3). Pierwsze szkolenie przebiegło pod hasłem „Jak u mamy - proziaki - placek mączny z prozą i kefirem”, a drugie zatytułowano „Wespół w zespół z żurkiem dynowskim”. Było dużo dobrej zabawy, a proziaki, żur i bułki wykonane przez uczestników warsztatów smakowały wybornie.

Dzieło malarskie piekarzy z Mielca

  • 28-06-2014
Tak ciut artystycznie można określić widok tart z kremem patissiere, truskawkami i jagodami przygotowanych w mieleckiej piekarni „Chleb z Pieca” Grażyny i Witolda Kłaczyńskich (członka Klastra Podkarpackie Smaki). Tarty można kupić na stoisku w Mielcu przy ul. Dworcowej 4 (C.H. Pasaż). Dostępny jest także w Galerii Dębickiej i Galerii Raj w Dębicy, w Galerii Aura w Mielcu, w Galerii Millenium Hall i Galerii Nowy Świat w Rzeszowie, w Przeworsk, na Starym Kleparzu w Krakowie, w Galerii Sandecja i Galeria Europa II w Nowym Sączu oraz w Galerii Tarnovia w Tarnowie.

Sukces podkarpackich winiarzy

  • 28-06-2014
Międzynarodowy Galicyjski Konkursu Win Galicja Vitis 2014 odbył się się 26 i 27 czerwca br. na Zamku w Łańcucie. Organizatorem Konkursu było Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia, a partnerami organizacyjnymi Województwo Podkarpackie, Fundacja Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, Polski Instytut Winorośli i Wina oraz Muzeum – Zamek w Łańcucie. Tegoroczny, IV już Galicyjski Konkurs Win Galicja Vitis 2014 potwierdził, że polskie wina śmiało konkurują z winami ze starych krajów winiarskich. Na 277 win z 14 krajów świata biorących udział w konkursie aż polskie wina 22 wina zdobyły złote medale.

Morawskie wina czekają

  • 27-06-2014
DeliWine&coffee zaprasza w piątek 27 czerwca br. o godz. 20.00 do Galerii Rzeszów (poziom 0, lokal 130) w Rzeszowie na degustację morawskich win ze Wzgórza Palva. DeliWine zaprasza na degustacje win morawskich, które przeniosą nas na chwilę w świat zapachów i smaków dwóch reprezentantów tradycji winiarskiej tego regionu. Pierwszy to U Dvou Lip i jego wina: Sauvignon, Veltlinske Zelene, Rulandske Bile i Veltlinske Cervene rane, a drugi to Vinarstvi Sabata i jego wina: Ryzlink Vlassky sur-lie, Ryzlink Rynsky oraz Palava.

Kaszane warsztaty kulinarne

  • 27-06-2014
Chcecie poznać wiele przepisów na smaczne, proste i zdrowe dania z kasz: jaglanej, manny, gryczanej, jęczmiennej i innych. Zapraszamy do wspólnego gotowania z dyplomowaną Lasowiaczką babcią Janiną Olszowy. Od czerwca do listopada br. na warsztacie kuchennym poznamy kasze, czyli jadalne nasiona zbóż. Od wieków używane jako jeden z podstawowych składników kulinarnych w wielu kuchniach świata. Coraz rzadziej korzystamy z tego bogactwa. Pierwsze spotkanie już 28 czerwca br. (sobota) w godz. 11.00-14.00. w kolbuszowskim parku etnograficznym. Liczba miejsc ograniczona, koszt 25 zł/osoba.

Warsztaty z… proziaka

  • 27-06-2014
Stowarzyszenie „Pro Carpathia” zaprasza do udziału w bezpłatnym szkoleniu dla organizacji pozarządowych, które odbędzie się 27 czerwca br. (piątek) w Rzeszowie w Centrum Konferencyjno-Szkoleniowe w Gościńcu, ul. Przemysłowa 3. Tematyka szkoleń to procedury udzielania zamówień publicznych oraz turystyka kulinarna połączona z warsztatami oraz degustacją produktów tradycyjnych, lokalnych i regionalnych. Udział w szkoleniach to szansa na zdobycie wiedzy dotyczącej procedur udzielania zamówień publicznych czyli praktycznego podejścia do zamówień, zapytań ofertowych i sposobu obliczania ofert. Natomiast szkolenie dotyczące turystyki kulinarnej połączone są z dwoma warsztatami do wyboru, to także świetna okazja na poznanie tradycji kulinarnej naszego regionu oraz nabycie umiejętności przygotowania proziaków, żuru dynowskiego oraz domowego chleba. Każdy uczestnik warsztatów otrzyma certyfikat ich ukończenia.

Czas na pierogi z borówkami

  • 26-06-2014
Restauracja Cafe Cela w Rzeszowie (ul. Dąbrowskiego 30) każdego dnia w sezonie przygotowuje na miejscu pierogi z borówkami w słodkiej śmietance. Robione ze świeżych owoców (mają własnego i sprawdzonego dostawcę), a ciasto takie lekko twardawe, super się gryzie (szefowa kuchni pani Iwona przepisu nie zdradzi). A cena za porcję składającą się z 12 pierogów i pojemniczka ze słodką śmietanką wynosi 8,90 zł.

Firmom z branży mięsnej brakuje rynków zbytu

  • 25-06-2014
Polski przemysł mięsny dysponuje najnowocześniejszymi technologiami, jednak ma problem z pełnym wykorzystaniem mocy produkcyjnych. W tym roku największym problemem dla branży mięsnej jest ograniczenie eksportu wieprzowiny na rynki wschodnie. Rosyjskie embargo na mięso z krajów Unii Europejskiej doprowadziło do znaczących spadków na polskim rynku. W przypadku Rosji eksport zmniejszył się o 71 proc., w przypadku Białorusi – o 75 proc. Eksport ratują inne rynki, jak Korea Południowa i Filipiny. Polscy eksporterzy liczą także na pozytywne efekty zniesienia embarga przez Ukrainę, co oficjalnie nastąpiło w ubiegłą środę. W pierwszym kwartale eksport żywca, mięsa i tłuszczów wieprzowych wyniósł 140 tys. ton i był niższy od wyniku z analogicznego okresu rok wcześniej o 7 proc. Tymczasem polskie przedsiębiorstwa mogłyby produkować jeszcze więcej wędlin niż dotychczas, dzięki poprzedniej unijnej perspektywie zostały bowiem unowocześnione i rozbudowane zakłady produkcyjne.
1  «««  209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION