Starostwo promuje kulinarną tradycję
Starostwo powiatowe w Stalowej Woli kończy realizację projektu „Zasmakuj się w Powiecie Stalowowolskim”. Trwające od stycznia br. działania wypełniły liczne warsztaty kulinarne, wystawa potraw, wydana została także publikacja, pod identycznym jak projekt tytułem. We współpracy z lokalnymi stowarzyszeniami i osobami fizycznymi zajmującymi się dbaniem o lokalne tradycje promowano potrawy z gmin Bojanowa, Pysznica, Radomyśl nad Sanem, Zaklików i Zaleszany.
„Wianki” – sobótkowa impreza, przypadająca na okres przesilenia letniego, po raz piąty odbyła się 21 czerwca br. w Niżnej Łące. Tym razem oprócz korowodu, rzucania wianków, występów zespołów było jeszcze dużo dobrego, tradycyjnego jedzenia. Podczas imprezy można było spróbować wielu lokalnych i tradycyjnych produktów, przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich działające w każdej z dziewięciu miejscowości Gminy Miejsce Piastowe.
162 podkarpackie produkty tradycyjne
W maju br. na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisano kolejne cztery produkty z naszego województwa. Są na niej już 162 wyroby z podkarpackim rodowodem, dzięki czemu nasz region zajmuje bezapelacyjne pierwsze miejsce w tym rankingu.
Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju wsi Cygany zarejestrowało podpłomyk i kwas wigilijny, spółka Trafunek BIS z Dębowca umieściła na Liście salceson dębowiecki, natomiast ser kozi dojrzewający bieszczadzki serowar Jolanta Dal z Gospodarstwa ekoagroturystycznego Ohanadal w Osławicy (gm. Komańcza).
W Łańcucie za kilka dni konkurs Win Galicja Vitis
Promocja kultury wina, także poza tradycyjnymi regionami winiarskimi, jest jednym z celów czwartej edycji Konkursu Win Galicja Vitis w Łańcucie. Organizowana przez Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia impreza odbędzie się w dniach 26-27 czerwca br.
Podkarpackie pszczoły pracują
Podkarpackie pszczoły dobrze zniosły tegoroczną, stosunkowo lekką, zimę. - Obecne warunki są dobre dla pszczół i są one w bardzo dobrej kondycji. – mówi Jerzy Bańkowski, właściciel ekologicznego gospodarstwa pasiecznego w Korzenicy ze 150 rodzinami produkcyjnymi w ulach. – Dobrze to wróży tegorocznym zbiorom, o ile oczywiście pogoda pozwoli pszczołom na normalną pracę.
Tradycyjna śliwka na rauszu
21 czerwca br. (sobota) na stadionie w Niżej Łące (gm. Miejsce Piastowe) ok. godz. 18.00 rozpocznie się impreza „Wianki”. W jej trakcie oprócz występów lokalnych zespołów, korowodu sobótkowego i szukania kwiatu paproci, odbędzie się prezentacja tradycyjnych potraw i produktów przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich w ramach projektu „Tradycje i smaki 4 pór roku – promocja produktów tradycyjnych z terenu Gminy Miejsce Piastowe”.
Kwas chlebowy wchodzi na rynek
Van Pur wprowadził markę Razowy Kwas Chlebowy na rynek latem ub.r. Aktualnie produkt ten - w plastikowych opakowaniach o pojemności 0,5 l i 1,5 l - jest dostępny w trzech smakach: klasycznym, żurawinowym i śliwkowym. Obecnie firma wprowadza właśnie na rynek Razowy Kwas Chlebowy w szklanej butelce słodzony cukrem trzcinowym.
Zespół Szkół Agro-Technicznych im. Wincentego Witosa w Ropczycach wraz z samorządem powiatowym (lider) zakończył projekt „Promocja Produktu Lokalnego i Tradycyjnego Powiatu Ropczycko-Sędziszowskiego w nowoczesnej oprawie”. W cyklu warsztatów kulinarnych udział wzięli uczniowie ZSA-T, którzy na swoim koncie mają osiągnięcia w konkursach gastronomicznych. Ich zadaniem było przedstawienie staropolskich przepisów w zupełnie nowej odsłonie. Na zajęciach przygotowywano potrawy będące nowoczesną wariacją na temat kuchni tradycyjnej.
Najważniejsze polskie turnieje nalewek
Odbywają się one cyklicznie w kilku miastach: za nami już Wrocław (Festiwal Europa na widelcu, 8 czerwca), a przed nami jeszcze: Poznań (Festiwal Dobrego Smaku, 15 sierpnia), Gruczno (Festiwal Smaku w Grucznie, 23-24 sierpnia) oraz Lublin (Europejski Festiwal Smaku (4-7 września).
Miejmy nadzieję, że za kilka lat do tej czwórki dojdzie także Tarnobrzeg ze swoim Dzikowskim Festiwalem Nalewek.
A jak wam się znudzą pierogi, ryż, naleśniki czy knedle z truskawkami to sięgnijcie po ciasto ucierane z… truskawkami. Taki właśnie cymes - także radość dla oka - pieką w mieleckiej piekarni „Chleb z Pieca” Grażyny i Witolda Kłaczyńskich (członka Klastra Podkarpackie Smaki).