Przy muzyce, śpiewie i jadle w Markowej
Skansen Zagroda Muzeum w Markowej koło Łańcuta zaprasza na Dzień Otwartych Drzwi, który wypełnią koncerty, pokazy i degustacje. Imprezę zainauguruje o godz.14.00 koncert orkiestry dętej z pobliskiego Husowa oraz chóru z Soniny. Potem zaplanowano prezentacje folklorystyczne m.in. Zespołu Pieśni i Tańca „Łańcut”, „Markowianie” i „Markusy” oraz kapeli ludowej z Łańcuta. Ponadto odbędą się pokazy tradycyjnych zawodów, prezentacje twórczości ludowej i degustacje dawnych potraw przygotowanych przez KGW z Markowej, a całość zakończy zabawa ludowa.
Pierwszy w historii Dzień Otwartych Piwnic w Podkarpackiem
Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy „Vinum pro cultura” zaprasza na Dzień Otwartych Piwnic. Winnice zrzeszone w stowarzyszeniu otwierają szeroko swoje podwoje dla turystów w sobotę 5 lipca br. Zapraszamy do przyjazdu, spaceru po winnicach, zwiedzania piwnic, spotkania i dyskusji z winiarzami oraz odkrycia smaku wina z regionu jasielskiego. Wyjątkowy uniwersalny bilet wstępu w cenie 30 złotych, upoważnia tego dnia do odwiedzenia każdej z winnic biorących udział w projekcie i degustacji wytwarzanego w nich wina.
Piknik ekologiczny w wirydarzu
W niedzielę 6 lipca br. w godz. 12.00-18.00 w Gmachu Głównym Muzeum Okręgowego w Rzeszowie (ul. 3 Maja 19) - na muzealnym dziedzińcu - na zakończenie wystawy „Pejzaż znaczeń. Ogród w malarstwie Młodej Polski” oraz rozpoczęcie cyklu pikników „Wakacyjny Wehikuł Czasu” zapraszamy na piknik ekologiczny. Będą specjalne stoiska z żywnością tradycyjną i ekologiczną.
Wędliniarze rejestrują tradycyjne produkty
W południowej Polsce - w małych wędzarniach - produkuje się około 600 różnych tradycyjnych wędlin i wędzonek; z tego połowę na terenie województwa podkarpackiego. Od kilku miesięcy masarze gremialnie zabiegają o wpisanie swoich wyrobów na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ma to związek z radykalną zmianą - na bardziej restrykcyjne - unijnych przepisów dotyczących zawartości rakotwórczych benzo(a)pirenów w wędzonej żywności (z 5 na 2 mg w kg wyrobu).
Najlepszy produkt regionalny i lokalny
Podczas Dni Otwartych Drzwi Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego rywalizowali także producenci żywności. Kapituła w składzie Dorota Jamrozy – Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego, Marta Szpak (Wojewódzka Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Rzeszowie), Ewa Niedziałek- Szeliga (Polskie Radio Rzeszów) Janina Kamińska (Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego) i Stanisław Kawa (Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego) dokonała oceny 59 produktów zgłoszonych przez 25 producentów żywności.
Dobre Zjazdowe na Żmijowisko
Podczas tegorocznego Żmijowiska odbędzie się degustacja świetnego piwa regionalnego uwarzonego na tę właśnie okazję w Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior w Uhercach Mineralnych. Piwo zaopatrzone będzie w specjalną okolicznościową etykietę. I będzie nosić nazwę Zajazdowe.
W Ustrzykach Górnych będzie się działo
5 lipca br. (sobota) w Zajeździe „Pod Caryńską” niezwykła impreza - „Żmijowisko” - odbywająca się od 2007 r. w Bieszczadach w Ustrzykach Górnych. Pomysłodawcami oraz organizatorami imprezy są Jacek (Zajazd „Pod Caryńską” - carynska.pl) oraz Grzegorz (zespół folk'owy Żmije - zmije.pl). Celem imprezy jest promocja Bieszczadów, zespołów muzycznych, muzyków solowych oraz twórców ludowych związanych z tym zakątkiem Polski oraz dobra zabawa.
XIII Powojenne Targi Końskie
Impreza nawiązuje do przedwojennej tradycji organizowania jarmarków w Lutowiskach. Podczas imprezy – która odbędzie się 5 lipca br. (sobota) w kompleksie rekreacyjno-sportowy przy Chacie pod Florianem - można wziąć udział w aukcji koni, podziwiać jazdę w stylu west, skoki jeździeckie. Gwóźdź programu: ścieżka huculska, dodatkowe atrakcje to: jadło regionalne, targi produktów lokalnych, występy zespołów.
XIX Jarmark Garncarski w Medyni Głogowskiej
W niedzielę, 6 lipca br. warto wybrać się do miejsca, gdzie można się będzie nauczyć toczenia naczyń na kole, rzeźbienia w glinie oraz wypalania ceramiki w piecu. Zagroda Garncarska w Medyni Głogowskiej zaprasza na największe „garncarskie” wydarzenie w regionie.
Dopisała pogoda i tradycyjna gościnność
Przez dwa dni weekendu (28-29 czerwca br.) tłumy odwiedziły Boguchwałę biorąc udział w XVI Regionalnej Wystawie Zwierząt Hodowlanych. Swoje zwierzęta zaprezentowało 88 hodowców z Podkarpackiego, Małopolski i Śląska, wśród nich krowy, konie, owce, kozy, króliki, świnie, pawie, nutrie i alpaki. Ale największą furorę i obrót robiły stoiska z żywnością tradycyjną oraz ogrodnicze. Impreza cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród rolników i - nie tylko - sympatyków rolnictwa.