Piknik Wieprzowy w Kraczkowej
Ochotnicza Straż Pożarna i Ośrodek Kultury w Kraczkowej zapraszają w niedzielę 27 lipca br. na uroczystości jubileuszowe. W ramach imprezy zorganizowany będzie Piknik Wieprzowy z promowaniem spożycia produktów i przetworów z mięsa wieprzowego. W trakcie pikniku odwiedzający będą mogli skosztować potraw z mięsa wieprzowego przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich z terenu województwa podkarpackiego, a także wziąć udział w wielu konkursach z nagrodami.
Jarmark z jadłem w Niechobrzu
Lokalny Ośrodek Kultury RAZEM w Niechobrzu zaprasza na V edycję Jarmarku Folklorystycznego, który odbędzie się w niedzielę, 27 lipca br. o godz. 15.00 na terenie Gminnego Centrum Sportu w Niechobrzu (stadion sportowy). W programie: prezentacja i kiermasz rękodzieła artystycznego i ludowego, prezentacja potraw regionalnych przygotowanych przez KGW i stowarzyszenia, prezentacja artystyczna zespołów i kapel ludowych z Podkarpackiego, występ zespołu łemkowskiego oraz wspólna biesiada do północy.
W Kolbuszowej warsztaty dla dzieci
Zabierz swoje dziecko w świat mody… Lasowiackiej i Rzeszowiackiej. Najmłodsi w wieku 5-12 lat w najbliższą niedzielę 27 lipca br. w skansenie Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej stworzą kolekcję ubrań inspirowaną tradycyjnymi strojami ludowymi.
Warsztaty odbędą się w godz. 16.00-18.00 pod okiem Marty Laube. W programie przegląd rodzajów strojów, tkanin oraz zwiedzanie pracowni tkackiej. Zadaniem dzieci będzie ubieranie gospodyni i gospodarza w strój odświętny.
Warto zarezerwować cały dzień na tę imprezę
Arboretum w Bolestraszycach zaprasza 14 września br. (niedziela) na III Festiwal Derenia. Ta cykliczna już impreza jest formą promocji produktów tradycyjnych wytwarzanych z derenia jadalnego, zwłaszcza derenia kiszonego, który w 2008 r. został wpisany na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Arboretum od dawna zajmuje się produkcją i promowaniem derenia.
Konkurs kulinarny „Kresowe Jadło”
Gmina Lubaczów organizuje 3 sierpnia br. „Festiwal Kultur i Kresowego Jadła” na placu festiwalowym przy Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej. Jednym z najważniejszych elementów Festiwalu jest konkurs kulinarny „Kresowe Jadło”, którego celem jest promocja tradycyjnych kresowych kulinariów i produktów lokalnych. Dzięki temu uczestnicy mogą zaprezentować również pełny profil swojej działalności obejmujący branżę spożywczą (produkcja, przetwórstwo i gastronomia).
W Kolbuszowej uczą jak polubić kasze
W Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej tegoroczne wakacje upływają w kulinarnych zmaganiach z kaszami. Można wziąć udział w warsztatach, które prowadzi Janina Olszowy, gospodyni i smakoszka kuchni regionalnej. W menu 26 lipca br. znajdą się przepisy na polewkę z kaszą na wołowinie, pierogi z kaszą jaglaną i białym serem, a na deser biszkopt z kaszy manny.
Winiarze z Jasła odwiedzili winiarzami znad Saary
Przedstawiciele Jasielskiego Stowarzyszenia Winiarzy wraz z burmistrzem Andrzejem Czerneckim i delegacją Miasta Jasła, odwiedzili niemiecką Krainę Saary, gdzie nawiązali kontakt z tamtejszymi winiarzami.
Turniej Nalewek Galicyjskich
W 2014 r. VII Ogólnopolski Turniej Nalewek Galicyjskich im. Cesarza Franciszka Józefa I - corocznie organizowany przez Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Dębickiej - odbędzie się pod patronatem Gminy Miasto Dębica.
Cydrowe weekendy w Gościńcu
Pierwsze spotkanie z europejskimi i polskimi cydrami za nami. Tomasz Porowski, współwłaściciel Cydru Ignaców, opowiadał o jego historii, swoich eksperymentach, odpowiednich gatunkach jabłek do produkcji, a także polewał i częstował, m.in. wspaniałym, wytrawnym kupażem Antonówki i Gróchówki.
Dlaczego Polacy jedzą mało wołowiny?
Dania mięsne nieprzerwanie cieszą się wśród Polaków ogromną popularnością. Rocznie na każdą osobę przypada średnio aż 85,4 kg różnego rodzaju mięs. Wołowina jest wśród nich rzadkością. W polskiej kuchni od wieków szczególnym uznaniem cieszyły się dania przyrządzane z wołowiny, jednak na przestrzeni kilku ostatnich dziesięcioleci ich znaczenie w codziennym jadłospisie zmalało. Obecnie spożycie wołowiny w Polsce wynosi 1,5 kg rocznie na osobę.