Aktualności

Piknik Wieprzowy w Kraczkowej

  • 25-07-2014
Ochotnicza Straż Pożarna i Ośrodek Kultury w Kraczkowej zapraszają w niedzielę 27 lipca br. na uroczystości jubileuszowe. W ramach imprezy zorganizowany będzie Piknik Wieprzowy z promowaniem spożycia produktów i przetworów z mięsa wieprzowego. W trakcie pikniku odwiedzający będą mogli skosztować potraw z mięsa wieprzowego przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich z terenu województwa podkarpackiego, a także wziąć udział w wielu konkursach z nagrodami.

Jarmark z jadłem w Niechobrzu

  • 25-07-2014
Lokalny Ośrodek Kultury RAZEM w Niechobrzu zaprasza na V edycję Jarmarku Folklorystycznego, który odbędzie się w niedzielę, 27 lipca br. o godz. 15.00 na terenie Gminnego Centrum Sportu w Niechobrzu (stadion sportowy). W programie: prezentacja i kiermasz rękodzieła artystycznego i ludowego, prezentacja potraw regionalnych przygotowanych przez KGW i stowarzyszenia, prezentacja artystyczna zespołów i kapel ludowych z Podkarpackiego, występ zespołu łemkowskiego oraz wspólna biesiada do północy.

W Kolbuszowej warsztaty dla dzieci

  • 24-07-2014
Zabierz swoje dziecko w świat mody… Lasowiackiej i Rzeszowiackiej. Najmłodsi w wieku 5-12 lat w najbliższą niedzielę 27 lipca br. w skansenie Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej stworzą kolekcję ubrań inspirowaną tradycyjnymi strojami ludowymi. Warsztaty odbędą się w godz. 16.00-18.00 pod okiem Marty Laube. W programie przegląd rodzajów strojów, tkanin oraz zwiedzanie pracowni tkackiej. Zadaniem dzieci będzie ubieranie gospodyni i gospodarza w strój odświętny.

Warto zarezerwować cały dzień na tę imprezę

  • 24-07-2014
Arboretum w Bolestraszycach zaprasza 14 września br. (niedziela) na III Festiwal Derenia. Ta cykliczna już impreza jest formą promocji produktów tradycyjnych wytwarzanych z derenia jadalnego, zwłaszcza derenia kiszonego, który w 2008 r. został wpisany na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Arboretum od dawna zajmuje się produkcją i promowaniem derenia.

Konkurs kulinarny „Kresowe Jadło”

  • 24-07-2014
Gmina Lubaczów organizuje 3 sierpnia br. „Festiwal Kultur i Kresowego Jadła” na placu festiwalowym przy Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej. Jednym z najważniejszych elementów Festiwalu jest konkurs kulinarny „Kresowe Jadło”, którego celem jest promocja tradycyjnych kresowych kulinariów i produktów lokalnych. Dzięki temu uczestnicy mogą zaprezentować również pełny profil swojej działalności obejmujący branżę spożywczą (produkcja, przetwórstwo i gastronomia).

W Kolbuszowej uczą jak polubić kasze

  • 23-07-2014
W Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej tegoroczne wakacje upływają w kulinarnych zmaganiach z kaszami. Można wziąć udział w warsztatach, które prowadzi Janina Olszowy, gospodyni i smakoszka kuchni regionalnej. W menu 26 lipca br. znajdą się przepisy na polewkę z kaszą na wołowinie, pierogi z kaszą jaglaną i białym serem, a na deser biszkopt z kaszy manny.

Winiarze z Jasła odwiedzili winiarzami znad Saary

  • 23-07-2014
Przedstawiciele Jasielskiego Stowarzyszenia Winiarzy wraz z burmistrzem Andrzejem Czerneckim i delegacją Miasta Jasła, odwiedzili niemiecką Krainę Saary, gdzie nawiązali kontakt z tamtejszymi winiarzami.

Turniej Nalewek Galicyjskich

  • 23-07-2014
W 2014 r. VII Ogólnopolski Turniej Nalewek Galicyjskich im. Cesarza Franciszka Józefa I - corocznie organizowany przez Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Dębickiej - odbędzie się pod patronatem Gminy Miasto Dębica.

Cydrowe weekendy w Gościńcu

  • 22-07-2014
Pierwsze spotkanie z europejskimi i polskimi cydrami za nami. Tomasz Porowski, współwłaściciel Cydru Ignaców, opowiadał o jego historii, swoich eksperymentach, odpowiednich gatunkach jabłek do produkcji, a także polewał i częstował, m.in. wspaniałym, wytrawnym kupażem Antonówki i Gróchówki.

Dlaczego Polacy jedzą mało wołowiny?

  • 22-07-2014
Dania mięsne nieprzerwanie cieszą się wśród Polaków ogromną popularnością. Rocznie na każdą osobę przypada średnio aż 85,4 kg różnego rodzaju mięs. Wołowina jest wśród nich rzadkością. W polskiej kuchni od wieków szczególnym uznaniem cieszyły się dania przyrządzane z wołowiny, jednak na przestrzeni kilku ostatnich dziesięcioleci ich znaczenie w codziennym jadłospisie zmalało. Obecnie spożycie wołowiny w Polsce wynosi 1,5 kg rocznie na osobę.
1  «««  202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION