Aktualności

Czy padnie rekord Guinnessa?

  • 18-07-2014
Zbliża się weekend największych atrakcji w Radomyślu Wielkim, 19 i 20 lipca br. na stadionie sportowym odbędą się Dni Radomyśla Wielkiego połączone z Podkarpackim Dniem Wędliniarza, podczas którego będzie bity rekord Guinnesa na najdłuższą kaszankę. W sobotę 19 lipca br. o godz. 16.00 rozpocznie się Podkarpacki Dzień Wędliniarza, wielkie święto organizowane w gminie, która jest zagłębiem wędliniarskim. W tym roku będzie co świętować, ponieważ udało się przesunąć czas wprowadzenia nowych norm unijnych wykluczających tradycyjne wędzenie wędlin.
– W tym roku bijemy światowy rekord Guinnessa i będziemy na oczach mieszkańców robić najdłuższą kaszankę, która po zrobieniu będzie serwowana mieszkańcom. Tym przedsięwzięciem chcemy podnieść świadomość ludzi na temat istoty tradycyjnych wyrobów i podkreślić znaczenie branży wędliniarskiej w naszej gminie – zaznacza burmistrz Józef Rybiński. W przygotowaniu najdłuższej kaszanki na świecie udział wezmą pracownicy lokalnych masarni od Andrzeja Kurka z Dulczy Wielkiej, Władysława Giży z Radomyśla Wielkiego, Zbigniewa Giży z Żarówki i Czesława Stopy z Dulczy Wielkiej. – Dzięki zaangażowaniu tych przedsiębiorców i przy dopingu publiczności, mam nadzieję, że Radomyśl Wielki odbierze ten rekord hiszpańskiemu miasteczku Burgos, w którym w 2013 r. zrobiono kaszankę mierzącą po ugotowaniu 175 m – dodaje burmistrz.
Kaszanka zostanie zrobiona na oczach publiczności i na miejscu zostanie także ugotowana, a następnie będzie można ją degustować. Podkarpackiemu Dniu Wędliniarza będą także towarzyszyły prezentacje zakładów mięsnych z Podkarpackiego, które na swoich stoiskach będą częstować gości swoimi wyrobami, wiele wędlin zostanie, jak co roku zgłoszonych do konkursu „Podkarpacki Smak”.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION