Fasola wrzawska – czyli fasola tyczna „Piękny Jaś” zaliczana do fasoli wielokwiatowej (Phaseolus multiflorus), uprawiana w północnej części Kotliny Sandomierskiej, w widłach Wisły i Sanu. Fasola wrzawska ma o 20% cieńszą skórkę i większą zdolność pochłaniania wody, a także gotuje się krócej o ok. 10 min, niż odmiany wielokwiatowe pochodzące z innych miejsc. Sprawia to, że jest ona ulubioną fasolą wielu kucharzy.
Poznaj 36 produktów tradycyjnych i regionalnych z oznaczeniami unijnymi i pomóż im dotrzeć do szerszego grona smakoszy. Zagłosuj na swoje ulubione produkty i zdobądź wyjątkowy przewodnik kulinarny! Taki konkurs realizuje portal internetowy Trzy Znaki Smaku. Duma Regionu promujący polskie produkty z oznaczeniami unijnymi (ww.pimr.trzyznakismaku.pl/produkt-roku). Podkarpacki produkt fasola wrzawska aktualnie prowadzi i zajmuje w rankingu 1 lokatę z 452 głosami. Drugi nasz produkt - podkarpacki miód spadziowy - ma tylko 15 głosów i zajmuje 18 lokatę.
W dniach 1-3 sierpnia br. w bieszczadzkich Lutowiskach odbędzie się Festiwal Dzikie Karpaty. W programie m.in. wycieczki, warsztaty i prelekcje przyrodnicze, warsztaty oraz wystawa fotografii przyrodniczej, przegląd filmów o przyrodzie Karpat i konkursy dla dzieci i dorosłych. Ponadto koncert folkowego zespołu „Cherry Band” z Ukrainy, pokazy zwierząt hodowlanych oraz kiermasz produktów karpackich.
Imprezy kulinarne do końca wakacji
Prezentujemy zestaw wydarzeń folklorystyczno-kulinarnych, naszym zdaniem, najciekawszych i najważniejszych, które odbędą się do końca sierpnia br. w Podkarpackiem.
Przepiórki z Podkarpackiego, chociaż japońskie
Przepiórki są ptakami dającymi nam zdrowe, smaczne jaja i pyszne mięso które gości na najbardziej wykwintnych stołach całego świata. Przepiórki jako nieliczne z drobiu użytkowego nadają się do hodowli przydomowej na pozyskiwanie jaj lub tuszek. Praktycznie każdy może założyć swoją własną hodowlę umieszczając klatkę z przepiórkami. Przepiórki dają dużą ilością małych, ale niezwykle smacznych jaj przepiórczych.
Mielecka oferta do współpracy
Starostwo Powiatowe w Mielcu zaprasza artystów, rękodzielników, rzemieślników, wytwórców produktów lokalnych, stowarzyszenia, ośrodki kultury do udziału w Mieleckich Rozmaitościach Folkowych, które odbędą się 24 sierpnia br. w Mielcu na stadionie Gryf przy ul. Warszawskiej.
PTTK zaprasza na wspólny wyjazd do Baszni Dolnej
Koło Przewodników Turystycznych PTTK O/Przemyśl zaprasza w dniu 3 sierpnia br. (niedziela) na wycieczkę szlakiem Jana III Sobieskiego na Festiwal Kultur i Kresowego Jadło w Baszni Dolnej.
Restauracja U Schabińskiej w Jaśle, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, w swoim menu posiada unikalną potrawę - kotlety z bobem.
Głosuj na swój ulubiony chleb
Jeszcze przez dwa tygodnie będzie można brać udział w rankingu piekarni i miejsc (także osoby prywatne) wyrabiających najlepszy chleb oraz dobrych cukierni. Zumi ogłosiło konkurs na najlepszy wyrób w kraju i poszczególnych województwach. W Podkarpackiem (http://najlepszychleb.zumi.pl/podkarpackie,index.html) uwzględniono 90 piekarni oraz cukierni, i jak na razie I miejsce ma piekarnia Szelców w Lesku (394 głosy), drugie piekarnia ANMAR z Rogóżna (48), a trzecie – piekarnia Stefana Busia z Nowej Dęby (43). Oprócz firmy ANMAR z członków Klastra Podkarpackie Smaki w rankingu udział biorą jeszcze Zakład Cukierniczo-Piekarniczy IZA Izabeli Szczęch z Rzeszowa (ma 8 lokatę) i Zagroda Handzlowianka z Handzlówki (21 miejsce). W dalszej kolejności są Maria Łabęcka z Ulanowa i Piekarnia Kłaczyńskich z Mielca (22 lokata).
Polskie wina zaskoczyły, różnorodnie
Winobar DeliWine&coffee w Galerii Rzeszów (poziom 0, lokal 130) przygotował 25 lipca br. kolejną degustację, tym razem siedmiu win polskich z odmiany Regent, najczęściej uprawianego szczepu czerwonego nad Wisłą. Wszystkie prezentowane wina zdobyły minimum 80 punktów w 100 punktowej skali podczas międzynarodowego Konkursu Win Galicyjskich Galicja Vitis 2014 w Łańcucie. Co więcej, jedno z nich otrzymało na tym konkursie złoty medal.