Czas bobu nastał
Restauracja U Schabińskiej w Jaśle, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, w swoim menu posiada unikalną potrawę - kotlety z bobem.
Składniki: 50 dkg mięsa mielonego, 20 dkg bób, 1 jajko, 1 bułka czerstwa, szklanka bułka tarta, maggi, sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania: czerstwą bułkę moczymy w wodzie. Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, obieramy i drobno kroimy bądź rozgniatamy widelcem lub blenderem. Do miski wkładamy mięso, dodajemy do smaku sól, pieprz, maggi, następnie wbijamy jajko i dodajemy odciśniętą namoczoną wcześniej bułkę. Wszystko mieszamy. Dodajemy bułki tartej około 2-3 łyżki i wyrabiamy na jednolite ciasto, następnie z mięsa robimy placuszki na środku których układamy bób i zawijamy tworząc kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z ziemniakami i ugotowanymi warzywami.