Gali Myśliwskiej w Krasiczynie 12. edycja
Degustacja potraw myśliwskich, pokaz ptaków drapieżnych, występ sygnalistów myśliwskich, pokaz wabienia jeleni, konkurs przyrodniczy dla dzieci – to tylko niektóre atrakcje, jakie szykują organizatorzy Gali, która odbędzie się już w niedzielę, 17 sierpnia br. na Zamku w Krasiczynie.
Kalendarium imprez kulinarnych
Zestaw ciekawych imprez kulinarnych jakie czekają nas w sierpniu i we wrześniu tego roku. Może warto zarezerwować sobie czas na te przedsięwzięcia:
Rok temu rozpoczęto proces warzenie piwa w Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa w Uhercach Mineralnych. Ta okrągła rocznica zbiega się z najnowszym i 14. piwem - z serii bieszczadzko-meteorologicznej - powstałym w tym rzemieślniczym browarze - „Żar nad Wetliną”.
Przygody z dawną kuchnią rzeszowską ciąg dalszy
Wtorek 12 sierpnia br. upłynął na kolejnych biesiadnych warsztatach. Miejscem naszych zmagań z materią kulinarną była Restauracja Wesele (Rynek 20-23). Poprowadziła je ze swadą i odwagą przecierając ścieżki historycznym daniom kuchni rzeszowskiej Jagna Niedzielska.
IV Bieszczadzkie Święto Chmielu
Gminny Ośrodek Kultury im. Jerzego Janickiego w Lutowiskach zaprasza na Święto Chmielu, które odbędzie się w piątek, 15 sierpnia br. W trakcie imprezy m.in. pokazy warzenia piwa, konkursy i degustacja potraw chmielowych oraz regionalnych potraw i wypieków, a także kiermasz rzemiosła artystycznego i produktu lokalnego.
Jednak jemy jabłek coraz więcej
Wszystko na to wskazuje, że akcja „Jedz jabłka na złość Putinowi” nie skończyła się po kilku dniach jedynie na dużej ilości memów, zdjęciach na Facebooku i patriotycznych deklaracjach. Wstępne dane wskazują wyraźnie, że kupujemy zdecydowanie więcej jabłek.
Pierwsze warsztaty z dawną kuchnią rzeszowską za nami
Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, animator Rzeszowskiego Szlaku Kulinarnego, zorganizował w poniedziałek 11 sierpnia br. pierwszą edycję biesiadnych warsztatów kulinarnych. Miejscem trzygodzinnego kulinarnego spektaklu była Restauracja Wesele (Rynek 20-23), a uczestnikami m.in. kucharze z tej restauracji. Poprowadziła je doświadczona w daniach kuchni regionalnej Jagna Niedzielska.
Jak oceniają nas kulinarnie inni?
Portal gotowanie.onet.pl zamieścił ranking – jego zdaniem – najciekawszych dań dawnej kuchni z obszaru województwa podkarpackiego pod tytułem „Podkarpackie smaki – sprawdzone przepisy na potrawy regionalne”.
I było Święto Chleba, po raz 14.
Niedzielna impreza Święto Chleba „Od ziarenka do bochenka” odbywa się zawsze w Gospodarstwie Agroturystycznym „U Flika” w Dźwiniaczu Dolnym i od lat łączy się z wypiekiem tradycyjnego chleba karpackiego. I tym razem nie zawiedli gospodarz, piekarze, wolontariusze, pogoda i tysiące ludzi, którzy w wydarzeniu brali udział.
O dawnej kuchni Rzeszowa słów kilka
Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, animator Rzeszowskiego Szlaku Kulinarnego, organizuje cztery biesiadne warsztaty kulinarne, które odbędą się w dniach 11-14 sierpnia br. (poniedziałek-czwartek) w godz. 11.00-13.00 w Restauracji Wesele i Restauracji Stary Browar Rzeszowski (Rynek 20-23).