Województwo podkarpackie zostało wybrano jako jedno z dwóch regionów w Polsce, które wezmą udział w pilotażowym projekcie Komisji Europejskiej promującym konsumpcję świeżych owoców i warzyw wśród dzieci, kobiet w ciąży oraz osób starszych.
O wyjątkowości kulinarnej Podkarpackiego
Artykuł o trasach, o imprezach i wyjątkowości kulinarnej Podkarpackiego. Często o tym czego sami nie już dostrzegamy, że tuż obok nas jest i to od lat, i takie smaczne. Bo traktujemy to jako codzienność, rzecz oczywistą. A tekst zilustrowany m.in. zdjęciami naleśnika Giganta z borówkami z Chaty Wędrowca w Wetlinie, proziakami z karczmy Pod Semaforem w Bachórzu, pieczeniem proziaków w Restauracji Gościniec w Rzeszowie i Romanem Glapiakiem na tle karpackich chlebów…
Poradnik zawiera 101 najlepszych restauracji i hoteli z 6 regionów Polski tj. Pomorze i Kujawy, Warmia i Mazury, Mazowsze i Podlasie, Wielkopolska i Ziemia Lubuska, Górny i Dolny Śląsk oraz Małopolska (w tę wciśnięto Podkarpackie). Znana kulinarna celebrytka telewizyjna - restauratorka Magda Gessler dzieli się własnymi doświadczeniami tych miejsc, ponieważ ich istnienie jest spełnieniem marzeń kreatorki smaku o Polsce smacznej , serdecznej i gościnnej.
Trwa wakacyjny cykl spotkań z kulturą ludową „Co niedzielę w zagrodzie”. W niedzielę, 10 sierpnia br. w Kolbuszowej kolejne atrakcje, nowi twórcy związani z tradycyjnym rzemiosłem oraz smakołyki, którymi poczęstują gospodynie.
Wysokie oceny naszej kulinarnej tradycji
Temat podkarpackiego jadła zainteresował nawet znany periodyk National Geographic. Materiał na ten temat można jeszcze znaleźć na jego stronie, więc chyba nikogo do lektury zachęcać nie trzeba będzie.
Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza dzieci w wieku 5-12 lat na cykl warsztatów artystycznych pn. „Idzie Grześ przez wieś – wakacje w skansenie”. W niedzielę, 10 sierpnia br., w godz. 16.00-18.00 zajęcia poprowadzi Magdalena Fołta. W programie ozdabianie pudełek inspirowane przepięknym wzornictwem na skrzyniach wiannych.
Zaklęte w drewnie po raz 5.
Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku zaprasza na piątą już edycję festiwalu „Zaklęte w drewnie”, która odbędzie się 10 sierpnia br. (niedziela) o godz. 15.00. Główną część imprezy stanowi jarmark rękodzieła z drewno i wszystko to, co można z niego zrobić.
Ustrzyckie Stowarzyszenie Turystyczne „Bieszczady” oraz Gospodarstwo Agroturystyczne u „Flika” zapraszają na XIV Święto Chleba „Od ziarenka do bochenka” połączone z wypiekiem tradycyjnego chleba karpackiego. Impreza rozpocznie się o godz. 14.00 w niedzielę 10 sierpnia br. w Dźwiniaczu Dolnym (gm. Ustrzyki Dolne).
Przepisy? Stare od babci są najlepsze!
Do dobrej tradycji należało, że nasze babcie lub mamy prowadziły zeszyty z przepisami kulinarnymi. Teraz leżą one zapomniane w pudłach na strychu, słowem nie otwierana od wielu lat skarbnica cennej wiedzy kurzy się. Już czas odkryć na nowo te tajniki kuchni XX wieku.
Konkurs na Najlepszą Nalewkę Galicji 2014
W tym roku po raz kolejny Stowarzyszenie Unia Przedsiębiorczych - w ramach imprezy Karpackie Klimaty - organizuje Zakątek Rozmaitości Galicyjskich, w trakcie którego m.in. przeprowadzony zostanie konkurs na Najlepszą Nalewkę Galicji. W roku ubiegłym tytuł ten zdobyła „Porterówka” Artura Janasa.