Przepiórki z Podkarpackiego, chociaż japońskie

Przepiórki są ptakami dającymi nam zdrowe, smaczne jaja i pyszne mięso które gości na najbardziej wykwintnych stołach całego świata. Przepiórki jako nieliczne z drobiu użytkowego nadają się do hodowli przydomowej na pozyskiwanie jaj lub tuszek. Praktycznie każdy może założyć swoją własną hodowlę umieszczając klatkę z przepiórkami. Przepiórki dają dużą ilością małych, ale niezwykle smacznych jaj przepiórczych.
Przepiórka japońska pochodzi od przepiórki azjatyckiej, którą udomowili Chińczycy. Pierwsze przepiórki tego gatunku sprowadzono z Japonii do Polski w 1963 r., a następnie z Włoch w 1966 r. W ostatnich latach obserwowany jest w Polsce duży wzrost zainteresowania szóstym gatunkiem drobiu domowego – przepiórką japońską. Przyczyn tego zjawiska należy szukać w dążeniu ludzi do odżywiania się zdrową żywnością oraz w korzystnych cechach tego ptaka: wysokiej produkcyjności, małych potrzebach lokalowych, krótkim okresie odchowu piskląt, ładnym wyglądzie oraz żywym i wesołym usposobieniu.
Mamy także podkarpackiego producenta przepiórki japońskiej Krzysztofa Drążka z Wyżnego. Więcej informacji: www.przepiorki.za.pl.