Aktualności

Głosuj na swój ulubiony chleb

  • 28-07-2014
Jeszcze przez dwa tygodnie będzie można brać udział w rankingu piekarni i miejsc (także osoby prywatne) wyrabiających najlepszy chleb oraz dobrych cukierni. Zumi ogłosiło konkurs na najlepszy wyrób w kraju i poszczególnych województwach. W Podkarpackiem (http://najlepszychleb.zumi.pl/podkarpackie,index.html) uwzględniono 90 piekarni oraz cukierni, i jak na razie I miejsce ma piekarnia Szelców w Lesku (394 głosy), drugie piekarnia ANMAR z Rogóżna (48), a trzecie – piekarnia Stefana Busia z Nowej Dęby (43). Oprócz firmy ANMAR z członków Klastra Podkarpackie Smaki w rankingu udział biorą jeszcze Zakład Cukierniczo-Piekarniczy IZA Izabeli Szczęch z Rzeszowa (ma 8 lokatę) i Zagroda Handzlowianka z Handzlówki (21 miejsce). W dalszej kolejności są Maria Łabęcka z Ulanowa i Piekarnia Kłaczyńskich z Mielca (22 lokata).
Nasz podkarpackie pieczywo regionalne opiera się na tradycyjnych recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Taki jest właśnie w przypadku chleb chwałowskiego ze wsi Chwałowice, pieczonego od lat na szczególnie ważne okazje przez miejscowe gospodynie. Podobnie jak w Ulanowie, gdzie na uroczystości flisackie, wypiekany jest chleb chrupacki, zwany też flisackim. z dużą zawartością tłuszczu i skwarek. Jego technologię produkcji odtworzyła Maria Łabęcka z Ulanowa.
W regionie jest znana metoda pieczenia na liściach kapusty. Taki jest chleb przygotowywany w piekarni ANMAR w Rogóżnie, z wierzchu posypany kminkiem, dolna skórka podsypana otrębami żytnimi. Pieczony jest z mąki żytniej z dodatkiem żytnich otrąb. Do tradycji nawiązuje też – pieczony w Rogóżnie - chleb staropolski chleb sanacyjny, pieczony na drewnie i liściach kapusty.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION