Aktualności

Imprezy kulinarne do końca wakacji

  • 31-07-2014
Prezentujemy zestaw wydarzeń folklorystyczno-kulinarnych, naszym zdaniem, najciekawszych i najważniejszych, które odbędą się do końca sierpnia br. w Podkarpackiem.

2 sierpnia 2014 r. Lesko
Targi Rzemiosła i Przedsiębiorczości AGROBIESZCZADY 2014 – XIX edycja

Podczas targów ma miejsce promocja lokalnej przedsiębiorczości, rolnictwa i obszarów wiejskich Bieszczad oraz całego Podkarpacia. Można obejrzeć wystawę zwierząt, kiermasz rzemiosła i rękodzieła ludowego, sprzętu rolniczego i ogrodniczego, roślin ozdobnych i bylin. Dla uczestników wydarzenia będzie przygotowana również wystawa żywności ekologicznej oraz prezentacje kulinarne wraz z degustacją potraw regionalnych i tradycyjnych.

2-3 sierpnia 2014 r. Basznia Dolna (gm. Lubaczów)
Festiwal Kultur i Kresowego Jadła – X edycja

Festiwal Kultur i Kresowego Jadła jest najważniejszą imprezą plenerową Gminy Lubaczów. Promuje tradycję oraz historię dawnych Kresów Południowo - Wschodnich i wielokulturowość Podkarpacia. W swojej formule nawiązuje do kulinariów dawnej lubaczowskiej wsi i czasów Jana III Sobieskiego. Jednym z najważniejszych elementów Festiwalu jest konkurs kulinarny „Kresowe Jadło”, którego celem jest promocja tradycyjnych kresowych kulinariów i produktów lokalnych. Dzięki temu uczestnicy mogą zaprezentować również pełny profil swojej działalności obejmujący branżę spożywczą (produkcja, przetwórstwo i gastronomia).

10 sierpnia 2014 r. Dźwiniacz Dolny (gm. Ustrzyki Dolne)
Święto Chleba - od ziarenka do bochenka – wypiek tradycyjnego chleba karpackiego – XIV edycja

Pierwszą edycję Święta w 2000 r. odwiedziło blisko 200 osób, dziś tę liczbę należy szacować na dziesięć razy większą. Z pierwotnie pojedynczego wypieku zrobiły się cztery/pięć wsadów (każdy po 30 bochenków), a z jednego zespołu ludowego nawet 10, i to oprócz polskich także ze Słowacji, Węgier czy Ukrainy. Poza wypiekiem, oprawą muzyczną i taneczną, można podczas festynu skosztować i innych smakołyków. Pierwsze edycje „Święta Chleba” gospodarz Roman Glapiak organizował sam, dzięki pasji i niespożytej energii, a od 2006 r. przy wsparciu finansowym Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego.
Organizowana zawsze w niedzielę impreza rozpoczyna się o godz. 13.30 i trwa jak zwykle do późnych godzin wieczornych. Roman Glapiak zaprasza na nią wielbicieli dobrego chleba wypiekanego w piecu chlebowym na świeżym powietrzu, w tradycyjny sposób na liściu chrzanu i kapusty, podawanego z twarogiem, masłem lub smalcem i ogórkiem. W trakcie imprezy są także prezentowane wyroby regionalne (rękodzielnicze, rzemieślnicze) bieszczadzkich artystów, które można kupić.

17 sierpnia 2014 r. Pruchnik
Jarmark Sztuki Ludowej „Pruchnickie Sochaczki” – XII edycja

Plenerowa impreza, organizowana na zabytkowym Rynku w Pruchniku, której głównym celem jest popularyzacja dorobku twórców z dziedzin objętych programem "Ginące zawody". Jest jednym z ważniejszych wydarzeń kulturalnych Podkarpacia i co roku gromadzi tłumy miłośników tradycji i zwyczajów ludowych tego regionu. Twórcy ludowi i rękodzielnicy prezentują, sprzedają, a także wykonują swoje dzieła. Oprócz „ginących zawodów” takich jak wikliniarstwo, kowalstwo, bednarstwo czy rymarstwo, zobaczyć można na Jarmarku inne wytwory tradycyjnego rzemiosła, m.in. drewniane zabawki, koronki, hafty, kwiaty z bibuły, miód i świece z pszczelego wosku, rzeźby, obrazy malowane różnymi technikami i wiele innych dekoracyjnych i użytkowych przedmiotów.

22-24 sierpnia 2014 r. Krosno
Karpackie Klimaty i Festiwal Win Węgierskich im. Portiusa – XII edycja

Węgierskie wina w krośnieńskim szkle, muzyka, sztuka, nieziemskie smaki i zapachy to po prostu Karpackie Klimaty. Degustacji węgierskich win towarzyszą pokazów hutnicze Centrum Dziedzictwa Szkła, gdzie jest okazja do poznania nie tylko smaku prezentowanych win, ale również do zapoznania się z procesem tworzenia krośnieńskiego szkła.

30-31 sierpnia 2014 r. Jasło
Międzynarodowe Dni Wina – IX edycja

Co roku w Jaśle spotykają się winiarze z całego kraju, a także z zagranicy, aby prezentować swoje wyroby, próbować i porównać wina z różnych produkcji. Każdy może porozmawiać z ekspertami w dziedzinie wytwarzania trunku, którzy z chęcią podzielą się swoją wiedzą i udzielą fachowych porad związanych z zakładaniem i pielęgnacją winnicy i robieniem własnego wina.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION