Święto powideł śliwkowych
„Powidlaki” - w tym roku organizowane w dniach 13-14 września - to impreza obowiązkowa dla wszystkich miłośników śliwek, gotowania i lokalnych przysmaków. Święto tradycyjnego smażenia powideł na przestrzeni lat stało się prawdziwą wizytówką Ziemi Krzeszowskiej. Wydarzenie to ma już 17-letnią tradycję. Na gości czeka szereg atrakcji, m.in. konkurs kulinarny „Najlepszy produkt ze śliwką”, tradycyjne smażenie powideł w miedzianych kotłach, wystawy malarstwa, rzeźby i rękodzieła artystycznego, pokazy wikliniarstwa i garncarstwa oraz występy lokalnych artystów i zespołów.
Krzeszowskie powidła smażone bez dodatku cukru w wielkich miedzianych kotłach, według starej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie, zachwycają swoim smakiem od ponad stu lat. Powidła zakupione podczas święta „Powidlaki” to prawdziwe trofeum kulinarne z podróży.