Wieczór Kuchni i Muzyki Żydowskiej
W piątek, 29 sierpnia br. o godz. 19.30 w Restauracji Patio w Grand Hotelu w Rzeszowie (ul. Dymnickiego 1a) odbędzie się wieczór kuchni żydowskiej połączony z występem rzeszowskiego zespołu Klezmer Band.
Kolejna książka o kulinariach lubaczowskich
W związku z dużym zainteresowaniem publikacją „Dziedzictwo Kulturowe Sztuki Ludowej i Kulinarnej Pogranicza” Powiatowe Centrum Kultury w Lubaczowie planuje wydać kolejny albumu, w którym zawarte będą receptury (przepisy) na nalewki i zakąski (przystawki).
Nauczą się gotowania dań z kaszy
Znamy już menu warsztatów kulinarnych „Nasze kasze” w kolbuszowskim skansenie. W sobotę, 30 sierpnia br., uczestnicy pod okiem Babci Janiny Olszowy ugotują zupę z pęcaku i fasoli, zapiekankę z kaszy gryczanej z serem białym i lasowiacki „jaglak”.
Konkurs ogłoszony i zrealizowany przez blogerów odwiedzających Podkarpackie już za nami. Paczki z podkarpackimi smakami spakowane i pocztą kurierską rozesłane do pięciu zwycięzców do Warszawy, Krakowa, Bielsko-Białej, Siedlca Dużego i Jastrzębia-Zdroju
Ponieważ na profilu Magdy Gessler przekroczona została liczba 500 tysięcy fanów z tej okazji zorganizowany będzie Ogólnopolski Zlot Fanów Magdy Gessler. Plan całego wydarzenia wkrótce, a impreza ta odbędzie się w Jaśle, w Restauracji U Schabińskiej.
Są chętni na spotkania z twórcami ludowymi
Siedem tysięcy osób przyjechało od początku wakacji do skansenu tylko w niedziele, aby poznać tradycyjne rzemiosło ludowe, porozmawiać z twórcami i spróbować regionalnej kuchni. 24 sierpnia br. kolejna odsłona cyklu „Co niedzielę w zagrodzie”, podczas której odbędzie się także koncert i msza.
W sobotę 23 sierpnia br. w Polańczyku III Bieszczadzki Sabat Czarownic.
W sobotę 23 sierpnia br. w Polańczyku III Bieszczadzki Sabat Czarownic.
Szósty „Festiwal Smaków Regionalnych – PIEROGI”, który odbędzie się 24 sierpnia br. na Stadionie Sportowym w Tarnowcu. Do Tarnowca zapraszamy smakoszy pierogów oraz innych regionalnych potraw, którzy na nowo odkrywają i doceniają tradycyjne smaki i potrawy naszych przodków oraz poznają ich różnorodność.
Ostatecznie pozostaną dwie istoty - Bóg i wino
Takie jest motto „Filozofii Wina”, węgierskiego pisarza i myśliciela Béli Hamvasa. Czytając tę książkę człowiek poznaje jak wielkim, wręcz mistycznym zjawiskiem jest wino. Jaka jest jego odwieczna łączność z Bogiem, filozofią i codziennością. XII Festiwal Win Węgierskich im. Portiusa w Krośnie łączy nas też z KOSMOSEM, nieodgadnioną, bezkresną, nie kończącą się, tajemniczą przestrzenią. Jesteśmy pewni, że przez te trzy dni Krosno, stanie się małym kosmosem, którego gwiazdami będą węgierskie wina.
Polecana kulinarna perełka
Od pewnego czasu Karczma Podkarpackie Jadło w Babicy, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, ma nowego szefa kuchni, którym został Andrzej Mosiak z Łańcuta. Nowy kucharz odmienił menu babickiej karczmy.