Aktualności

Wieczór Kuchni i Muzyki Żydowskiej

  • 29-08-2014
W piątek, 29 sierpnia br. o godz. 19.30 w Restauracji Patio w Grand Hotelu w Rzeszowie (ul. Dymnickiego 1a) odbędzie się wieczór kuchni żydowskiej połączony z występem rzeszowskiego zespołu Klezmer Band.

Kolejna książka o kulinariach lubaczowskich

  • 28-08-2014
W związku z dużym zainteresowaniem publikacją „Dziedzictwo Kulturowe Sztuki Ludowej i Kulinarnej Pogranicza” Powiatowe Centrum Kultury w Lubaczowie planuje wydać kolejny albumu, w którym zawarte będą receptury (przepisy) na nalewki i zakąski (przystawki).

Nauczą się gotowania dań z kaszy

  • 28-08-2014
Znamy już menu warsztatów kulinarnych „Nasze kasze” w kolbuszowskim skansenie. W sobotę, 30 sierpnia br., uczestnicy pod okiem Babci Janiny Olszowy ugotują zupę z pęcaku i fasoli, zapiekankę z kaszy gryczanej z serem białym i lasowiacki „jaglak”.

Smacznego dla zwycięzców

  • 27-08-2014
Konkurs ogłoszony i zrealizowany przez blogerów odwiedzających Podkarpackie już za nami. Paczki z podkarpackimi smakami spakowane i pocztą kurierską rozesłane do pięciu zwycięzców do Warszawy, Krakowa, Bielsko-Białej, Siedlca Dużego i Jastrzębia-Zdroju

Zlot Fanów Pani Gessler

  • 25-08-2014
Ponieważ na profilu Magdy Gessler przekroczona została liczba 500 tysięcy fanów z tej okazji zorganizowany będzie Ogólnopolski Zlot Fanów Magdy Gessler. Plan całego wydarzenia wkrótce, a impreza ta odbędzie się w Jaśle, w Restauracji U Schabińskiej.

Są chętni na spotkania z twórcami ludowymi

  • 23-08-2014
Siedem tysięcy osób przyjechało od początku wakacji do skansenu tylko w niedziele, aby poznać tradycyjne rzemiosło ludowe, porozmawiać z twórcami i spróbować regionalnej kuchni. 24 sierpnia br. kolejna odsłona cyklu „Co niedzielę w zagrodzie”, podczas której odbędzie się także koncert i msza.

W sobotę 23 sierpnia br. w Polańczyku III Bieszczadzki Sabat Czarownic.

  • 23-08-2014
W sobotę 23 sierpnia br. w Polańczyku III Bieszczadzki Sabat Czarownic.

W Tarnowcu lubią pierogi

  • 22-08-2014
Szósty „Festiwal Smaków Regionalnych – PIEROGI”, który odbędzie się 24 sierpnia br. na Stadionie Sportowym w Tarnowcu. Do Tarnowca zapraszamy smakoszy pierogów oraz innych regionalnych potraw, którzy na nowo odkrywają i doceniają tradycyjne smaki i potrawy naszych przodków oraz poznają ich różnorodność.

Ostatecznie pozostaną dwie istoty - Bóg i wino

  • 20-08-2014
Takie jest motto „Filozofii Wina”, węgierskiego pisarza i myśliciela Béli Hamvasa. Czytając tę książkę człowiek poznaje jak wielkim, wręcz mistycznym zjawiskiem jest wino. Jaka jest jego odwieczna łączność z Bogiem, filozofią i codziennością. XII Festiwal Win Węgierskich im. Portiusa w Krośnie łączy nas też z KOSMOSEM, nieodgadnioną, bezkresną, nie kończącą się, tajemniczą przestrzenią. Jesteśmy pewni, że przez te trzy dni Krosno, stanie się małym kosmosem, którego gwiazdami będą węgierskie wina.

Polecana kulinarna perełka

  • 18-08-2014
Od pewnego czasu Karczma Podkarpackie Jadło w Babicy, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, ma nowego szefa kuchni, którym został Andrzej Mosiak z Łańcuta. Nowy kucharz odmienił menu babickiej karczmy.
1  «««  195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION