Podkarpacki Festiwal Derenia

Organizowana w niedzielę 14 września br. w podprzemyskich Bolestraszycach impreza to jedyne święto derenia nazywanego „polską oliwką”. Z owoców derenia wytwarzana jest słynna dereniówka, pyszne konfitury czy kompoty. Prawdziwym przysmakiem i tradycyjną potrawą podkarpacką jest kiszony dereń produkowany już w XVII w., w kuchni dworskiej dodawany do sosów do pieczonego mięsa. Wiele z tych sposobów wykorzystania derenia można właśnie spróbować podczas festiwalu. Impreza jest promocją produktów tradycyjnych wytwarzanych z derenia jadalnego, zwłaszcza derenia kiszonego, który w 2008 r. został wpisany na listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Arboretum w Bolestraszycach jednoczy historię i czas współczesny. Historyczne założenie obejmuje parki i dwór, w którym w połowie XIX wieku mieszkał i tworzył znakomity malarz doby romantyzmu Piotr Michałowski. Wiekowe drzewa powstałe z dawnych ogrodów zamkowych stanowią malowniczy akcent wśród nowych nasadzeń. Arboretum nawiązuje do starych tradycji Małopolski Wschodniej bogatej w stare ogrody derenia jadalnego. Gatunek derenia jadalnego rośnie głównie w lasach dębowych i grabowych, zaroślach oraz dolinach rzek, najczęściej na glebach wapiennych.
Arboretum to piękny zielony obszar gdzie uprawiane są drzewa, krzewy i krzewinki dla celów naukowych i hodowlanych. W Arboretum w Bolestraszycach zgromadzono kilka tysięcy gatunków, odmian, form roślin w kolekcjach m.in. dendrologicznej, pomologicznej, roślin wodnych, bagiennych, rzadkich, zagrożonych, ginących i chronionych we florze polskiej, roślin z rodziny wrzosowatych oraz szklarniowych, użytkowych i biblijnych.