W sobotę, 21 marca br., w Centrum Kultury im. Józefa Mehoffera w Ropczycach odbędą się Polsko-Ukraińskie Spotkania Teatralne. Wstęp bezpłatny.
Pieczywo musi przestać być anonimowe
Obecna sytuacja w polskiej branży piekarniczej jest zdecydowanie niekorzystna. Z roku na rok dochodzi do spadku spożycia pieczywa, rynek kurczy się w bardzo szybkim tempie. Wśród przyczyn wymienia się m.in. zmianę nawyków żywieniowych, w tym zwiększanie roli produktów gotowych i przetworzonych.
Esencja kulinarna z Podkarpacia
Proziaki to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej, których proces wytwarzania na ziemiach dzisiejszego województwa podkarpackiego ma udokumentowaną tradycję wyrobu od ponad 150 lat.
„Enoturystyka dla wszystkich”
To kolejne szkolenie weekendowe przygotowane przez Podkarpacką Akademię Wina w Jaśle. Adresowane jest nie tylko do pracowników biur podróży i organizatorów wyjazdów turystycznych.
Zrób to sam - warsztaty wielkanocne w Pilźnie
Kolejna edycja warsztatów wielkanocnych organizowanych przez Stowarzyszenie Lokalną Grupę Działania „LIWOCZ”. Tym razem uczestnicy szkolenia zapoznają się z metodą quillingu, za pomocą którego wykonają kartkę świąteczną, będą tworzyć jajka wielkanocne ze sznurka oraz stroik z naturalnych ozdób.
Zakład Uboju i Przerobu Mięsa należący do Jana Fołty w Markowej uruchomił w Galerii Millenium Hall (al. Kopisto 1), na parterze (naprzeciwko sklepu Piotr i Paweł) „wyspę” handlową z własnymi wyrobami wędliniarskimi.
Sławomir Szura, Szef Kuchni Restauracji U Schabińskiej w Jaśle swój kunszt kulinarny w temacie ryby pokazał przygotowując specjalnego - wigilijnego – szczupaka. Teraz prezentuje pstrąga w wersji LONG, dostarczonego na specjalne zamówienie na kolację biznesową w Jaśle.
Na zgłoszenia na Szlak czekamy do 16 marca br.
Do końca lutego 2015 r. 15 restauracji i dwie winnice z terenu województwa podkarpackiego zgłosiły akces wejścia na Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki. Na sugestię przedłużenia czasu naboru zamkniemy go dopiero 16 marca br.
Wieczory z Muzyką we Dworze
W cyklu Wieczorów Muzycznych w Dworze Kombornia w piątek, 13 marca br., od godz. 18.30 zabrzmi standardy muzyki filmowej. Z kolei w sobotę, 14 marca br., o godz. 18.30 we w Dworze Kombornia rozpocznie się Jazzowe Przedwiośnie.
Pogórzańskie smaki i nie tylko
Karczma Pod Semaforem w Bachórzu, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, to miejsce gdzie tradycja w doborze karty jadłospisu idzie w parze z jakością lokalnych składników, z których powstają na miejscu pogórzańskie specjały.