I Hokus Pokus i Zori Sushi
Na wytrwałych smakoszy czeka Gastrobar Hokus Pokus, a niezwykle „przewrotną” propozycję na to nasze arcypolskie święto ulicy Paniagi przygotowała restauracja japońska i sushi bar ZORI SUSHI.
Kulinarne smaki w przedwojennym klimacie
W najbliższą niedzielę 3 maja br. odbędzie się 12. edycja Święta Paniagi, czyli Święta ul. 3 Maja w Rzeszowie. Spośród przygotowanych atrakcji warto polecić odwiedzanie wielu rzeszowskich restauracji, które w ten właśnie dzień zaczną serwować zestaw zakąsek, dań, potraw i deserów o przepisach utrzymanych w przedwojennym klimacie lat 20. i 30. XX wieku.
Wytwórnia Ciast i Lodów SANTOS Marek Bargieł w Krościenku Wyżnym k. Krosna, członek Klastra Podkarpackie Smaki, to cukiernia z rodzinną i długoletnią tradycją. Powstaje tu szeroka gama konfitur owocowych, w wśród nich także Konfitura z Płatków Róży.
Dobre i Podkarpackie czyli Lenki z klasą
Parówki to jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów spożywczych, obśmiany przez wszystkich kabareciarzy. Jeśli więc należysz do osób, które mają wątpliwości co do składu parówek i boją się je jeść kup lenki wyprodukowane w Zakładzie Mięsnym SMAK-GÓRNO w Górnie.
Rowerem po Garncarskim Szlaku
W niedzielę, 26 kwietnia br., o godz. 10:30 rozpoczyna się X Rowerowy Rajd Kulturowy - Garncarskim Szlakiem, organizowany przez GOKiR w Czarnej. Zbiórka w Zagrodzie Garncarskiej o godz. 9.30 (rejestracja uczestników oraz instalacja aplikacji MEDYNIA).
Wielkanocne Stoły - stoły przepiękne
W niedzielę, 19 kwietnia br. w Gniewczynie Trynieckiej odbyła się kolejna edycja Konkursu Wielkanocnego dla Lokalnych Grup Działania organizowana przez Samorząd Województwa Podkarpackiego. Tegoroczny Konkurs połączony został z XII Ogólnopolską i XXIII Podkarpacką Paradą Straży Wielkanocnych „TURKI 2015”.
Arboretum w Bolestraszycach koło Przemyśla, jedno z ciekawszych miejsc do odwiedzenia w Podkarpackiem prezentuje listę tegorocznych imprez przyrodniczo-kulturalno-kulinarnych.
Producenci wzorowej żywności
W regionalnej edycji Konkurs „Polski Producent Żywności 2015” wzięło udział 11 firm (zarówno dużych, jak małych rodzinnych zakładów). Pięć z nich to członkowie Klastra Podkarpackie Smaki zrzeszającego aktualnie 38 podmiotów.
Popularny kotlet mielony, w Małopolsce zwany sznyclem, powraca tryumfalnie po latach. W restauracji Gościniec (Rzeszów, ul. Przemysłowa 3), na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, smażony jest na smalcu do uzyskania złotego koloru.
Kolejne warsztaty tkackie
W piątek, 24 kwietnia br. o godz. 16.00 w Muzeum Etnograficznym im. Franciszka Kotuli w Rzeszowie (Oddział Muzeum Okręgowego, Rynek 6) odbędą się kolejne warsztaty tkackie, które poprowadzi Monika Beszterda.