Smaczne sery, ciekawy katalog
Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” Maziejuków z Mszany – producent wybitnych serów wołoskich i nie tylko – doczekał się niezwykłego folderu-katalogu. Zdjęcia i opracowanie autorstwa Zygmunta Nováka z Krakowa.
Karpatki z unijną dopłatą
Już ponad 50 sztuk, w tym 30 matek, liczy stado ginącej rasy kóz karpackich w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki w Odrzechowej koło Sanoka. Gospodarstwo od dekady odtwarza tę rasę. Do hodowców w całym kraju trafiło już stamtąd ok. 30 tych zwierząt. Od połowy marca polscy hodowcy kóz karpackich będą mogli otrzymywać dopłaty z programów rolno-środowiskowych Unii Europejskiej.
Jasielscy winiarze na Węgrzech
Grupa winiarzy z okolic Jasła zdobywała podczas szkolenia wyjazdowego do Sarospatak na Węgrzech wiedzę na temat produkcji win beczkowych. Producenci wina skupieni w Jasielskim Stowarzyszeniu Winiarzy zgłębiali tajniki wyrobu beczek i produkcji win z ich użyciem. Podczas wyjazdu szkoleniowego do Sarospatak odwiedzili bednarzy pracujących w manufakturze Dynamis działającej od 1954 r., gdzie śledzili proces produkcyjny dębowych beczek do wina.
Solidne śniadanie przy drodze
Karczma Podkarpackie Jadło w Babicy 158b, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, w poniedziałkowe do południe zaprasza na energetyczne śniadanie: jaja sadzone na bekonie i do tego jeszcze ciepły razowy chleb.
Jak pomóc polskim rolnikom?
W poniedziałek, 23 lutego br. odbędzie się Polski Kongres Rolnictwa w Rzeszowie. Spotkanie ma na celu dyskusję na temat aktualnej sytuacji w polskim i europejskim sektorze rolno-spożywczym, polskich hitów eksportowych, nowoczesnych technologii.
W Karczmie Pod Semaforem w Bachórzu, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, czeka na głodnych klasyczna pogórzańską i tradycyjnie polska kuchnia.
Pierożki z Pilzna ze znakiem „Jakość Tradycja”
PPM Taurus z Pilzna uzyskało prawo posługiwania się znakiem „Jakość Tradycja” dla dwóch produktów: pierożków pieczonych z mięsem i pierożków pieczonych z kapustą i grzybami. Można je odgrzewać w piekarniku, ale szczególnie są smaczne z grilla.
Bieszczadzkie smaki na Szlaku
W Karczmie Brzeziniak w Przysłupiu, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, przygotowywane są dania kuchni polskiej, ukraińskiej i regionalnej.
Polecana kulinarna perełka
Karczma Podkarpackie Jadło w Babicy, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, mieści się w budynku dawnego młyna. Jej atrakcją są m.in. pierogi opiekane w kilku smakach: z kapustą i grzybami, ruskie ze skwarkami, z mięsem oraz z kaszą gryczaną i gulaszem.
Promują się kulinarną tradycją
Powiat Ropczycko-Sędziszowski zaprasza do wzięcia udziału w Konkursie na „Produkt Lokalny Powiatu Ropczycko-Sędziszowskiego”. Konkurs skierowany jest do wytwórców i producentów lokalnych z terenu tego powiatu.