Aktualności

Smaczne sery, ciekawy katalog

  • 26-02-2015
Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” Maziejuków z Mszany – producent wybitnych serów wołoskich i nie tylko – doczekał się niezwykłego folderu-katalogu. Zdjęcia i opracowanie autorstwa Zygmunta Nováka z Krakowa.

Karpatki z unijną dopłatą

  • 25-02-2015
Już ponad 50 sztuk, w tym 30 matek, liczy stado ginącej rasy kóz karpackich w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki w Odrzechowej koło Sanoka. Gospodarstwo od dekady odtwarza tę rasę. Do hodowców w całym kraju trafiło już stamtąd ok. 30 tych zwierząt. Od połowy marca polscy hodowcy kóz karpackich będą mogli otrzymywać dopłaty z programów rolno-środowiskowych Unii Europejskiej.

Jasielscy winiarze na Węgrzech

  • 24-02-2015
Grupa winiarzy z okolic Jasła zdobywała podczas szkolenia wyjazdowego do Sarospatak na Węgrzech wiedzę na temat produkcji win beczkowych. Producenci wina skupieni w Jasielskim Stowarzyszeniu Winiarzy zgłębiali tajniki wyrobu beczek i produkcji win z ich użyciem. Podczas wyjazdu szkoleniowego do Sarospatak odwiedzili bednarzy pracujących w manufakturze Dynamis działającej od 1954 r., gdzie śledzili proces produkcyjny dębowych beczek do wina.

Solidne śniadanie przy drodze

  • 23-02-2015
Karczma Podkarpackie Jadło w Babicy 158b, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, w poniedziałkowe do południe zaprasza na energetyczne śniadanie: jaja sadzone na bekonie i do tego jeszcze ciepły razowy chleb.

Jak pomóc polskim rolnikom?

  • 22-02-2015
W poniedziałek, 23 lutego br. odbędzie się Polski Kongres Rolnictwa w Rzeszowie. Spotkanie ma na celu dyskusję na temat aktualnej sytuacji w polskim i europejskim sektorze rolno-spożywczym, polskich hitów eksportowych, nowoczesnych technologii.

Karczma na rozstaju dróg

  • 21-02-2015
W Karczmie Pod Semaforem w Bachórzu, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, czeka na głodnych klasyczna pogórzańską i tradycyjnie polska kuchnia.

Pierożki z Pilzna ze znakiem „Jakość Tradycja”

  • 20-02-2015
PPM Taurus z Pilzna uzyskało prawo posługiwania się znakiem „Jakość Tradycja” dla dwóch produktów: pierożków pieczonych z mięsem i pierożków pieczonych z kapustą i grzybami. Można je odgrzewać w piekarniku, ale szczególnie są smaczne z grilla.

Bieszczadzkie smaki na Szlaku

  • 18-02-2015
W Karczmie Brzeziniak w Przysłupiu, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, przygotowywane są dania kuchni polskiej, ukraińskiej i regionalnej.

Polecana kulinarna perełka

  • 17-02-2015
Karczma Podkarpackie Jadło w Babicy, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, mieści się w budynku dawnego młyna. Jej atrakcją są m.in. pierogi opiekane w kilku smakach: z kapustą i grzybami, ruskie ze skwarkami, z mięsem oraz z kaszą gryczaną i gulaszem.

Promują się kulinarną tradycją

  • 16-02-2015
Powiat Ropczycko-Sędziszowski zaprasza do wzięcia udziału w Konkursie na „Produkt Lokalny Powiatu Ropczycko-Sędziszowskiego”. Konkurs skierowany jest do wytwórców i producentów lokalnych z terenu tego powiatu.
1  «««  169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION