Sery w zgodzie z tradycją
W Rodzinnym Gospodarstwie Ekologicznym „FIGA” w Mszanie specjalnością są sery wyrabiane metodami tradycyjnymi. Powstają tu m.in. ser wołoski, bundz i twarożki. Ich oryginalny, charakterystyczny mleczny smak wynika także z wykorzystywania mleka najwyższej jakości, receptur stosowanych przy produkcji oraz przetwarzania mleka niepasteryzowanego.
Piec z meksykańskim motywem
W rzeszowskim Muzeum Etnograficznym stoi kaflowy piec. Na jego powierzchni przestawiono motywy roślinne, zwierzęce oraz sceny militarne. Wśród walczących znajdują się jeźdźcy na galopujących koniach, z bronią palną lub szablami oraz piechurzy. Wszystko w egzotycznej scenerii wśród pejzaży z palami, Murzynami, z towarzyszącym strusiem lub bawołem.
Było ciekawie, jak zwykle zresztą
Podczas zorganizowanej w winiarnio-kawiarni DeliWine&coffee degustacji mieliśmy trudne, ale i zarazem przyjemne zadanie rozróżnić wina ze szczepu Riesling i Gruner Veltliner będących najważniejszymi odmianami uprawianymi w regionie Wachau w Austrii
O winach w artystycznej oprawie
Od – prawie - połowy marca br. warto zapamiętać adres Dwór Kombornia (koło Krosno), na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, bo w tym miejscu będzie się dużo działo i artystycznie, i kulinarnie.
Nawarzyli – dobrego – piwa
Browar Dukla działa: warzy własne – udane - piwo, ma nawet ciekawe własne szkło firmowe. Z czterech do tej pory dostępnych piw w sprzedaży zdegustowaliśmy trzy.
Ekologia i tradycja w jednym
Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” z Mszany leży w Przełęczy Dukielskiej. Tereny wypasów to zarazem jedno z najczystszych przyrodniczo miejsc w Polsce, dzięki temu mleko pochodzące od kóz z gospodarstwa jest aromatyczne i pełne wartości odżywczych.
Dni Wina 2015 i Konwent Polskich Winiarzy w Jaśle
W Urzędzie Miasta w Jaśle odbyło się spotkanie w sprawie organizacji X jubileuszowych edycji Dni Wina oraz Konwentu Polskich Winiarzy. Obydwie imprezy odbędą się w ostatni weekend wakacji, czyli 29 i 30 sierpnia br.
W Kolbuszowej pomogą zrobić pisankę
Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza do udziału w warsztatach etnograficznych z cyklu „Do ETNOdzieła!”. W ostatnią sobotę marca br., 28 marca br., w szkole z Trzebosi na terenie skansenu odbędą się zajęcia z wykonywania tradycyjnej palmy i pisanek wielkanocnych.
Pierwsze piwo, które promuje polską i podkarpacką młodą sztukę
Etykieta najnowszego piwa – URSA PODRÓŻNIK - z Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior z Uherców Mineralnych firmuje serię piw o nazwie URSA GALLERY. Jest ona poświęcona pracom zgromadzonym w Galerii i Domu Aukcyjnym działającym przy tym autorskim mikrobrowarze.
Długodojrzewające, z Dukli
Kto nie jadł szynki parmeńskiej czy włoskiego prosciutto, albo szynki Serrano z Hiszpanii? Jeszcze dekadę temu hasło, że możemy podobne robić nad Wisłą wydawało się „porywaniem z motyką na słońce”. Ale gdy kilka lat temu po raz pierwszy spróbowałem tradycyjnych wędlin domowych z ZM Jasiołka w Dukli, nie chciałem wierzyć własnym oczom i kubkom smakowym.