Od 2014 r. PPM Taurus z Pilzna staje się coraz zauważalna dla klientów korzystających z autostrad. Firma posiada już sześć barów firmowych przy autostradach A4 i A1.
Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego
Ponad 1400 przepisów kulinarnych – tylko z jednego województwa - zebranych w jednym miejscu to wynik bez precedensu. Z obszaru Bieszczadów i Beskidu Niskiego 260 przepisów, z Pogórzy 775 a z terenu Puszczy Sandomierskiej i części podkarpackiego Roztocza 371.
Czy jako pierwsi przekroczymy 200?
Podkarpaccy wytwórcy zarejestrowali już 177 dań i wyrobów na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nasz region - pod tym względem - umocnił się na pozycji lidera spośród wszystkich województw.
Nominacje wojewódzkie do AGRO POLSKA
25 firm z Podkarpackiego otrzymało nominacje wojewódzkie w XXII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA. Celem tego przedsięwzięcia jest wyróżnienie i promocja produktów przetwórstwa rolno-spożywczego opartego o jakość i tradycję.
Rzeszowska Zagrycha z dukielskim rodowodem
Zagrycha Rzeszowska z Zakładu Mięsnego „Jasiołka” w Dukli, to wędlina, która w sposób naturalny pozostaje przydatna do spożycia nawet przez sześć miesięcy.
Dereniówka tradycyjna z podkarpackim rodowodem
Szlachetna nalewka z derenia jadalnego nazywana jest przez wielu koneserów „królową nalewek”. Za czasów szlacheckich przy każdym dworku obowiązkowo musiało rosnąć drzewo derenia, którego - cierpkie i kwaśne - owoce nasi przodkowie chętnie wykorzystywali do produkcji nalewek.
W Auli Kryształowej SGGW w Warszawie w piątek, 23 stycznia br., odbyła się AgroGala 25-lecia Wolnej Polski. AgroLaur Wolności RP w kategorii Przetwórca 25-lecia otrzymał Zakład Mięsny „Jasiołka” z Dukla, członek Klastra Podkarpackie Smaki. Wyrażenie wręczone przez wicepremiera Janusza Piechocińskiego odebrał Paweł Krajmas, dyrektor zakładu.
Plany skansenu na 2015 r.
Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej sezon turystyczny rozpocznie 15 kwietnia br. W programie tegorocznych wydarzeń znalazły się lubiane imprezy takie jak „Koń, jaki jest...” oraz „Prezentacje Twórczości Ludowej”. Nie zabraknie spotkań z twórcami ludowymi pn. „Co niedzielę w zagrodzie” oraz wyjątkowej „Nocy Muzeów”.
Pieniądze na promocję już są
Paweł Krajmas, prezes Stowarzyszenia Polska Ekologia i dyrektor Zakładu Mięsnego Jasiołka w Dukli (członek Klastra Podkarpackie Smaki) podpisał umowę na realizację trzyletniej kampanii promocyjnej na rynkach USA, Japonii i Singapuru pod tytułem „Ekoeuropa - jakość i tradycja”.
Muzeum Ziemi Leżajskiej w Leżajsku organizuje dla uczniów klas 0-V zajęcia ostatkowo-zapustowe, czyli smażenie faworków i róż karnawałowych.