Aktualności

Taurus przy autostradach

  • 01-02-2015
Od 2014 r. PPM Taurus z Pilzna staje się coraz zauważalna dla klientów korzystających z autostrad. Firma posiada już sześć barów firmowych przy autostradach A4 i A1.

Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego

  • 30-01-2015
Ponad 1400 przepisów kulinarnych – tylko z jednego województwa - zebranych w jednym miejscu to wynik bez precedensu. Z obszaru Bieszczadów i Beskidu Niskiego 260 przepisów, z Pogórzy 775 a z terenu Puszczy Sandomierskiej i części podkarpackiego Roztocza 371.

Czy jako pierwsi przekroczymy 200?

  • 28-01-2015
Podkarpaccy wytwórcy zarejestrowali już 177 dań i wyrobów na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nasz region - pod tym względem - umocnił się na pozycji lidera spośród wszystkich województw.

Nominacje wojewódzkie do AGRO POLSKA

  • 27-01-2015
25 firm z Podkarpackiego otrzymało nominacje wojewódzkie w XXII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA. Celem tego przedsięwzięcia jest wyróżnienie i promocja produktów przetwórstwa rolno-spożywczego opartego o jakość i tradycję.

Rzeszowska Zagrycha z dukielskim rodowodem

  • 26-01-2015
Zagrycha Rzeszowska z Zakładu Mięsnego „Jasiołka” w Dukli, to wędlina, która w sposób naturalny pozostaje przydatna do spożycia nawet przez sześć miesięcy.

Dereniówka tradycyjna z podkarpackim rodowodem

  • 25-01-2015
Szlachetna nalewka z derenia jadalnego nazywana jest przez wielu koneserów „królową nalewek”. Za czasów szlacheckich przy każdym dworku obowiązkowo musiało rosnąć drzewo derenia, którego - cierpkie i kwaśne - owoce nasi przodkowie chętnie wykorzystywali do produkcji nalewek.

Jasiołka wyróżniona

  • 24-01-2015
W Auli Kryształowej SGGW w Warszawie w piątek, 23 stycznia br., odbyła się AgroGala 25-lecia Wolnej Polski. AgroLaur Wolności RP w kategorii Przetwórca 25-lecia otrzymał Zakład Mięsny „Jasiołka” z Dukla, członek Klastra Podkarpackie Smaki. Wyrażenie wręczone przez wicepremiera Janusza Piechocińskiego odebrał Paweł Krajmas, dyrektor zakładu.

Plany skansenu na 2015 r.

  • 23-01-2015
Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej sezon turystyczny rozpocznie 15 kwietnia br. W programie tegorocznych wydarzeń znalazły się lubiane imprezy takie jak „Koń, jaki jest...” oraz „Prezentacje Twórczości Ludowej”. Nie zabraknie spotkań z twórcami ludowymi pn. „Co niedzielę w zagrodzie” oraz wyjątkowej „Nocy Muzeów”.

Pieniądze na promocję już są

  • 23-01-2015
Paweł Krajmas, prezes Stowarzyszenia Polska Ekologia i dyrektor Zakładu Mięsnego Jasiołka w Dukli (członek Klastra Podkarpackie Smaki) podpisał umowę na realizację trzyletniej kampanii promocyjnej na rynkach USA, Japonii i Singapuru pod tytułem „Ekoeuropa - jakość i tradycja”.

Zapusty w Muzeum

  • 22-01-2015
Muzeum Ziemi Leżajskiej w Leżajsku organizuje dla uczniów klas 0-V zajęcia ostatkowo-zapustowe, czyli smażenie faworków i róż karnawałowych.
1  «««  171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION