Aktualności

Na zgłoszenia na Szlak czekamy do 16 marca br.

  • 11-03-2015
Do końca lutego br. 15 restauracji i dwie winnice z terenu województwa podkarpackiego zgłosiły akces wejścia na Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki. Na sugestię przedłużenia czasu naboru zamkniemy go dopiero 16 marca br.

W Polsce jest 21 szlaków kulinarnych, wszystkie skupione są w konsorcjum założonym przez Polską Organizację Turystyczną. Wśród nich największym jest działający od półtora roku Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki, stworzony przez Stowarzyszenie „Pro Carpathia”. W 2014 r. Podkarpacka Regionalna Organizacja Turystyczna wyróżniła go mianem Najlepszego Produktu Turystycznego Podkarpacia. Do grudnia 2014 r. na Szlaku znajdowało się 40 obiektów: karczm, oberż, gospodarstw agroturystycznych, zamków i dworów, restauracji oraz szynków. Teraz jest ich o pięć mniej, ale jest już 15 nowych zgłoszeń punktów gastronomicznych.
Zaostrzone zostaną kryteria udziału w szlaku. Przede wszystkim co dwa lata będzie przeprowadzana certyfikacja wszystkich obiektów, co będzie mobilizować restauratorów i szefów kuchni. Będzie też wymagana karta dań regionalnych. W ich wprowadzeniu restauratorzy mogą liczyć na pomoc Stowarzyszenia. - Mamy na ten temat pewną wiedzę i doświadczenie – zapewnia Krzysztof Zieliński. - Restauracje już zwracają się do nas w tej sprawie o pomoc i dostaną ją. Przekazujemy im wydawnictwo "Wielka Księga Tradycji Kulinarnych województwa podkarpackiego" ze zbiorem 1408 przepisów na dania i potrawy z naszego regionu.
Co w tegorocznych planach: w kwietniu i maju będzie prowadzona intensywna kampania promocyjna. Przed sezonem wydrukowany będzie przewodnik i mapa turystyczna „Edycja 2015”. Będzie też szereg wyjazdów studyjnych dla dziennikarzy, a także po raz pierwszy dla przedstawicieli polskich biur podróży.
- Pojawią się ciekawe gadżety, a także profesjonalne sesje fotograficzne potraw i samych lokali. Do tej pory tego brakowało, a nie wszystkie restauracje są w stanie dobrze to zrealizować – dodaje Krzysztof Zieliński.
Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia „Pro Carpathia” przypomina, że obecnie to kuchnia (a nie np. zabytki czy atrakcje przyrodnicze) jako pierwsza decyduje o wyborze celu wakacyjnej podróży, w którym chcemy spędzić wolny czas. – A warto wiedzieć, że szeroko rozumiana kuchnia z naszego województwa uważana jest za jedną z najlepszych w kraju. Kontynuacja działań promocyjnych w tym roku pozwoli nam uzyskać przewagę na innymi regionami – dodaje Krzysztof Staszewski.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION