Wieczory Muzyczne w Dworze Kombornia
Dobre przyjęcie dwóch edycji Festiwalu Karpackiego stało się impulsem do rozwinięcia idei salonowych koncertów w Dworze Kombornia w formę stałego cyklu pod hasłem „Wieczory Muzyczne w Dworze Kombornia”. W dniach 17-18 kwietnia br. przygotowano prawdziwą ucztę dla wielbicieli muzyki klastycznej.
Podkarpacka żywność zauważona
Na VII Międzynarodowych Targach Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki AGROTRAVEL w Kiecach, które trwałych w dniach 10-12 kwietnia br., znalazła się mocna, bo licząca 11 podmiotów, reprezentacja firm z branży rolno-spożywczej.
Czekoladę zjesz dzisiaj także w Komborni
Dzień Czekolady świętuje także Dwór Kombornia Hotel & SPA, którego Restauracja Magnolia znajduje się na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki. W wyjątkowym menu tego przybytku sztuki kulinarnej znajdziemy – nie tylko dzisiaj zresztą – dania z czekoladą w roli głównej.
W Rzeszowie przez całą niedzielę racz się czekoladą
Zachęcamy szczególnie dzisiaj do spaceru po restauracjach, kawiarniach i cukierniach oraz smakowania przygotowanych na Światowy Dzień Czekolady specjałów. W Restauracji Niebieskie Migdały (ul. 3 Maja 8) możemy dzisiaj zamówić "czekoladowe" dania główne i oczywiście desery.
Mocna podkarpacka reprezentacja
Na VII Międzynarodowych Targach Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki AGROTRAVEL, które trwają do 12 kwietnia br. w Kiecach znalazła się – licząca 11 firm z branży rolno-spożywczej – mocna podkarpacka reprezentacja. To jedyna w tym regionie tego rodzaju impreza wystawiennicza ukierunkowana na m.in. produkty spożywcze i turystyki wiejskiej.
W niedzielę, 12 kwietnia br., o godz. 17.00 w Młodzieżowym Domu Kultury w Rzeszowie odbędzie się koncert pt. „Wytnij z nami hołubca”. Wezmą w nim udział trzy zespoły tańca ludowego: „Tradycja”, „Rzeszowianka” oraz „Rudki”. Wstęp jest wolny.
Ekologiczna żywność z Polski trafi do Japonii, Singapuru i USA
Bardzo perspektywicznymi rynkami dla producentów zdrowej żywności są Japonia, Singapur i Stany Zjednoczone. Japoński rynek już podbija polski sok z aronii. Dużym zainteresowaniem cieszą się także warzywa pochodzące z polskich naturalnych upraw.
Dwór Kombornia przygotował cykl „Weekendowych Wieczorów Koneserów Dobrych Smaków”, których zasadniczym celem jest przygotowanie „nie-znawców” wina do zgłębienia wiedzy wypływającej z doświadczenia smakoszy wina. A także nauki czego szukać w kieliszku wina, jak szukać, jak znaleźć i jak o tym opowiadać. A oto co nas czeka w drugi weekend kwietnia:
Krupnik czyli gotujmy i jedzmy polskie zupy
Krupnik na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, zasypany kaszą (krupami), często dodaje się do niego grzyby suszone. Można go jeść także na bogato czyli z kawałkami mięsa. Krupnik to jedna z najstarszych zup w Polsce.
„Olbrzymy” środkowo-wschodniej Europy
Inauguracyjna degustacja win w Rzeszowie już w piątek, 10 kwietnia br. o godz. 20.00. Miejsce prowadzenia degustacji Estrada Caffe, w wejściu do Podziemnej Trasy Turystycznej (Rynek 26).