Lubaczowskie pamięta o tradycji
W niedzielę, 17 maja br. w Parku Zdrojowym w Horyńcu Zdroju odbył się Regionalny Przegląd Zespołów Folklorystycznych Tradycyjnych Potraw i Sztuki Ludowej Pogranicza oraz Powiatowe Święto Ludowe.
Akcji „Gotujmy i jedzmy polskie zupy” kolejna odsłona
Zupa grzybowa to prawdziwe cudo, zwana czasami także zupą leśną. Aromatyczna, na warzywnym wywarze, delikatna i obłędna w smaku. Gdy się grzyby duszą na złocistej cebulce z masłem, w kuchni żaden inny aromat nie ma szans na przebicie się.
Wyobraź sobie małe miasteczko galicyjskie w początkach XX wieku, słoneczny targowy dzień, spacerując uliczkami trafiasz na bazar. Wśród wielu stoisk z wędlinami dostrzegasz ciekawą kiełbasę. Zaskakująca kolorem i aromatem. Próbujesz. Wyśmienite wieprzowe ręcznie krojone mięso, przyprawione pieprzem i czosnkiem z nutą dymu z drzewa bukowego. Zdajesz sobie sprawę, że czujesz w niej coś jeszcze. Zadajesz sprzedawcy pytanie: Co to za kiełbasa? I słyszysz odpowiedź: To nowość, kiełbasa z szynką i wątróbką.
Kulinarny patriotyzm lokalny
Jedni ostro nawołują „Kupuj u swego”, inni podkreślają walory podkarpackich artykułów spożywczych oraz dań, które przewyższają jakością i smakiem przemysłowe produkty zagraniczne. Strona internetowa Jasiołka Wędliny Tradycyjne Domowe stworzyła nawet „Podkarpacki zestaw lokalnego patrioty”.
W Nowinach będzie „Majówka”
W niedzielę, 17 maja br. o godz. 12.30 rozpocznie się Majówka Horyniecką w Nowinach Horynieckich. Jej celem jest m.in. ocalenie od zapomnienia smaku dawnych potraw, przygotowanych według tradycyjnych receptur.
Jarmark na Różance – piknik pod gołym niebem
Jarmark na Różance zaczyna się w sobotę 16 maja br. o godz. 10.00 i będzie czynny do późnych godzin nocnych, a w niedzielę 17 dnia maja br. do godz. 17.00. Wydarzenie towarzyszyć będzie Rzeszowskiej Nocy Muzealnej. Lokalizacja imprezy w centrum miasta, pomiędzy ulicami 3-go Maja i Słowackiego.
Domowa produkcja żywności - wytyczne
Jak higienicznie w domowej kuchni produkować żywność przeznaczoną do obrotu? Na to pytanie szczegółowo odpowiada dokument, który zawieszony jest na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS). To „Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw".
II Dzikowski Festiwal Nalewek
Muzeum Historyczne m. Tarnobrzega organizuje kolejny, II Dzikowski Festiwal Nalewek. Otwarcie festiwalu odbędzie się 14 czerwca b.r. w parku przy Zamku Dzikowskim. Festiwal nawiązuje do tradycji właścicieli Dzikowa, hr. Tarnowskich, którzy w słynnej „Wytwórni Wódek i Likierów” produkowali cenione w Polsce i Europie wódki i nalewki.
Nowelizacja ustawy o sprzedaży płodów rolnych
Podkarpaccy rolnicy z mieszanymi uczuciami przyjmują podpisaną dziś przez prezydenta tzw. ustawę o sprzedaży bezpośredniej. To pierwszy krok w dobrym kierunku, ale niewystarczający - twierdzą i czekają teraz na rozporządzenia do ustawy.
Wagonetkami od cerkiewki do cerkiewki
W sobotę, 16 maja br., w godz. 09.00-16.30 odbędzie się wycieczka „Dorożkami pomiędzy ustrzyckimi cerkiewkami” na obszarze Ustrzyk Dolnych i okolic. Nie zabraknie i poczęstunku przygotowanego przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Zamłynianki” z pobliskiej wsi Jałowe.