W krainie dywaników, bajek, hucuła i zbójów
W piątek, 8 maja br., w Odrzechowej w godz. 10.30-16.00 zaplanowano niezwykłą Majówkę. jej początek to prezentacja koncepcji transgranicznej wioski tematycznej i atrakcji, które mogą w niej spotkać. Wioska oferuje szereg możliwości spędzenia kreatywnie wolnego czasu połączonego z poznawaniem karpackiej kultury i przyrody.
W Komborni poznasz tajniki i smaki wina
W ramach cyklu Wieczorów Koneserów Dobrych Smaków Dwór Kombornia zaprasza na warsztat i degustację win pt. „Rozkładamy wino na łopatki”.
Z Włoch do Strzyżowa i z powrotem
Tradycyjne wędliny czy chleby – to wszystko i wiele innych wyrobów można było obejrzeć czy spróbować podczas Targów produktów lokalnych, które odbyły się na Rynku w Strzyżowie. Swoje wyroby zaprezentowało 22 wystawców, będących jednocześnie uczestnikami konkursu na najlepszy produkt lokalny ziemi strzyżowskiej.
Uczniowie staną w szranki
X Europejski Konkurs Kulinarny organizowany jest w ramach IX Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA 2015 przy współpracy Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie i Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego.
„Orzech” – licznie – nagrodzony
Zakłady Przetwórstwa Owocowo - Warzywnego „Orzech” w Kolbuszowej, członek Klastra Podkarpackie Smaki, otrzymały aż trzy prestiżowe nagrody marki „Orzeł Eksportu”.
Warsztaty karpackiej biżuterii koralikowej, które odbędą się w dniach 15-17 maja br. w Woli Sękowej 37 (gm. Bukowsko). Początek spotkania w piątek, 15 maja br., o godz. 15.00.
Kulinarny klimat jak za dawnych lat
W Restauracji Seta&Galareta (Rzeszów, Rynek 10) także wkraczamy na tydzień w przedwojenne klimaty. Do serwowanych tu "peerelowskich" specjałów dołączają łazanki z kapustą i kiełbasą, różniąca się nieco od powojennej galarety przedwojenna studzienina, oraz klasyk i hit szczególnie w przedwojennej Warszawie - serdelek z kajzerką.
Smaki sprzed (prawie) wieku
Zaczynamy na ul. 3 Maja, a kontynuujemy peregrynacje kulinarne w klimacie sprzed 100 lat na rzeszowskim Rynku. Możemy i powinniśmy zajrzeć do Restauracji Szynk Rzeszowski (Rynek 5), który po mistrzowsku „gra” na nucie miejskiej tradycji przede wszystkim jadłospisem.
Na różnych poziomach smaku
Zupełnie inne klimaty i inny świat znajdziemy w Restauracji Hotelu Ambasadorskiego (Rzeszów, Rynek 13-14). Klasyczne dania czekają na nas także w Restauracji Mała Wacławówka (Rzeszów, ul. Matejki 9).
Smaczne historyczne słodkości
W Rzeszowie z ul. 3 Maja przeskakujemy szybko na ul. Kościuszki i tu w kamienicy pod numer 5 odnajdujemy na parterze Cukiernię Słodkie Podarunki. Czekają tu na nas niezwykłe delicje, prezentujące trwałe i mocne tradycje polskiego cukiernictwa sprzed blisko 100 lat.