Domowa produkcja żywności - wytyczne

Jak higienicznie w domowej kuchni produkować żywność przeznaczoną do obrotu? Na to pytanie szczegółowo odpowiada dokument, który zawieszony jest na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS). To „Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw".
Opracowanie skierowane jest przede wszystkim do rolników, którzy chcą prowadzić produkcję lub przetwórstwo żywności:
1) przeznaczonej do obrotu,
2) z wykorzystaniem warzyw, owoców i zbóż pochodzących z własnego pola czy ogrodu,
3) w obrębie przestrzeni mieszkalnych.
Pojęcie warunków domowych oznacza możliwość wytworzenia takiej ilości żywności, którą można wyprodukować z zachowaniem zasad bezpieczeństwa żywności i higieny w kuchni domowej z wykorzystaniem sprzętu i artykułów gospodarstwa domowego.
Aby ułatwić podjęcie tego typu działalności w warunkach domowych, GIS przygotował wykaz możliwych nieprawidłowości oraz działań, które należy podjąć, aby zapobiec ich występowaniu. W studium znajdziemy informacje dotyczące m.in. ogólnych zasad oraz obowiązków związanych z rejestracją i kontrolami w zakresie bezpieczeństwa żywności czy znakowaniem środków spożywczych. Gros miejsca zajmuje szczegółowy opis wymagań higienicznych dotyczących miejsca obróbki, przygotowania i przechowania żywności, sprzętu, używanej wody czy utylizacji odpadów. Wytyczne odnoszą się także do samych procesów przygotowywania, gotowania, pieczenia, chłodzenia, magazynowania, jak również transportu i sprzedaży gotowej żywności.
Wytyczne, opracowane na podstawie poradnika Urzędu Bezpieczeństwa Żywności w Irlandii (Food Safety Authority of Ireland) pt. „Guide to Good Hygiene Practice”, nie stanowią prawa, a są jedynie materiałem pomocniczym we wdrożeniu podstawowych zasad higieny i bezpieczeństwa żywności.
Dokument dostępny pod adresem: http://www.gis.gov.pl/ckfinder/userfiles/files/Wytyczne_ghp_po_uzgodnieniach_30_04_2015_uzgodnienia_spo%C5%82eczne.pdf