Jarmark na Różance – piknik pod gołym niebem
Wyroby wędliniarskie Zakładu...
Miody z Pasieki rodziny Leban z...
Sery z Gospodarstwa FIGA z Mszany
Pomysł miejskich śniadań na świeżym powietrzu przy stołach nakrytych obrusami, albo spożywanych na kocach rozłożonych na trawie działa już mocno w dużych miastach typu Warszawa czy Kraków. Ich ideą jest smakowanie regionalnych specjałów: wypiekanych w domu chlebów i ciasteczek, serów zagrodowych, ekologicznych miodów i rzemieślniczych wędlin. Właśnie w ten weekend „podpinając się” troszkę pod Noc Muzeów Rzeszów ma szansę dołączyć do grona tych miast. Odbędzie się bowiem pierwsza edycja Jarmarku na Różance, a jego kontynuacją mają być targi śniadaniowe. Noc Muzeów jest idealnym pretekstem, aby zobaczyć jak wyglądają „wielkie śniadania na trawie”. I zobaczyć, dlaczego są tak fajne.
Wystawcami na imprezie będą rękodzielnicy z Podkarpackiego, Lubelskiego, Świętokrzyskiego, Małopolski oraz Słowacji. W programie zaplanowano występ zespołów muzycznych, pokazy rękodzieła artystycznego twórców, prezentacje winnic z naszego regionu, smakowanie podkarpackich wytwórców żywności (sery, wędliny, pieczywo) oraz ciasta i ciasteczka z rzeszowskich cukierni. Będzie również piwo z rzeszowskiego browaru restauracyjnego. Pokazy kuchni regionalnej przedstawią najlepsi szefowie kuchni z województwa. Będzie jeszcze stadnina koni oraz animatorzy dla najmłodszych. Wśród wystawców szereg firm będących członkami Klastra Podkarpackie Smaki: Zakład Mięsny Jasiołka w Dukli, Zakład Masarski Jana Fołty z Markowej, Gospodarstwo Rolno-Pasieczne Leban z Morawska i Gospodarstwo Ekologiczne FIGA Maziejuków z Mszany.
Jarmark odbędzie na skwerze Różanka przy ulicy Dymnickiego (łącznik ul. 3 Maja i ul. Słowackiego) w Rzeszowie. Zaczyna się w sobotę 16 maja br. o godz. 10.00 i potrwa do późnych godzin nocnych, a w niedzielę (17 maja br.) zakończy się ok. godz. 17.00.