Degustacja tokajskiego złota
DeliWine&coffee zaprasza w piątek 13 czerwca br. o godz. 20.00 do Galerii Rzeszów (poziom 0, lokal 130) w Rzeszowie (Al. Piłsudskiego 44) na… prezentację nowych odmian tokajskich.
Dobre sery i wino będą w Sandomierzu
Czas Dobrego Sera w Sandomierzu odbędzie się w dniach 21-22 czerwca br. Tematem przewodnim IV Ogólnopolskiego Festiwalu Nieskończonych Form Mleka będą sery z pleśnią niebieską (pencilium roqueforti). Informacji na ten temat szukajcie albo u nas, albo na profilu www.facebook.com/CzasDobregoSera.
Lubaczowskie zaprasza miodowym smakiem
W niedzielę 8 czerwca br. Gmina Lubaczów zaprasza do Kresowej Osady w Baszni Dolnej na IX Wojewódzką Majówkę Pszczelarską.
W trakcie imprezy odbędą się konkursy: na „Najlepszy miód ziemi lubaczowskiej” oraz na „Najlepszą tradycyjną potrawę na bazie miodu”. Od godz. 16.30 zaczyna się część artystyczna z występami Zespołu Pieśni i Tańca „Kresy”, Zespołu Pieśni i Tańca „Lubenka” z Lubeni oraz Zespołu „Niespodzianka”, a także lokalnych zespołów muzycznych.
Powitania lata z koniem huculskim
W dniach 7-8 czerwca br. (sobota-niedziela) w Rudawce Rymanowskiej odbędzie się impreza „Powitanie lata z koniem huculskim w Rudawce Rymanowskiej” organizowana w ramach projektu „Polsko –Słowackie Centrum Turystyki Konnej”.
Dzikowskie święto nalewek
W niedzielę 15 czerwca b.r. Muzeum Historyczne m. Tarnobrzega organizuje w zamku I Dzikowski Festiwal Nalewek. Hasłem przewodnim imprezy jest owoc derenia – rośliny przeżywającej ostatnio w Polsce swój renesans zainteresowania. Festiwal nawiązuje do tradycji właścicieli Dzikowa, hr. Tarnowskich, którzy w Wytwórni Wódek i Likierów produkowali cenione wódki i nalewki.
Jeśli wasza wiedza o jakości cydru budowana jest tylko na dostępnym wszędzie cydrze lubelskim, to wiedzcie, że cydrów w Polsce dostatek. Z czego większość to dzieła rzemieślnicze. A jeśli macie smak na Cydr Ignaców to warto zapukać do Zajazdu Gościniec w Rzeszowie (ul. Przemysłowa 3).
Kolejne sery do spróbowania
Farma Albert Korzenie z Pruchnika promuje się pod hasłami: agroturystyka, jazda konna i - ostatnio - kozie sery. Zaczęli je wędzić na drewnie z jabłoni. I jak można przeczytać na profilu - wyszło pysznie.
Winnica w rytmach ludowych
W pobliżu Frysztaka, we wsi Glinik Średni, znajduje się Winnica Sztukówka, której właścicielem jest Leszek Szczęch. Założył ją w 2009 r. i obecnie zajmuje ona ok. 1 ha powierzchni. Powstałe tu wina mają nazwy, które odnoszą się do tradycyjnych ludowych instrumentów: „Dudy Podhalańskie”, „Lira Korbowa”, „Bazuna” czy „Harmonia Polska”. Co istotne produkowane w Winnicy Sztukówka wina są dostępne w handlu.
Zwiedzanie drewnianych cerkwi w Bieszczadach ma to do siebie, że odkryć można także coś niekoniecznie zabytkowego. Tak było i tym razem, po obejrzeniu cerkwi bojkowskiej w Smolniku w jej pobliżu zaintrygował mnie dom z napisem: SERY. Zajrzałem i odkryłem miejsce gdzie od niedawna powstają ciekawe i oryginalne sery kozie.
Prace nad „Studium” zakończone
„Studium Etnobotaniczne”, dzieło prof. Czesławy Trąby, dr Pawła Wolańskiego i mgr Krzysztofa Roguta (wszyscy z Uniwersytetu Rzeszowskiego) to ostatni akord działań projektu „Traditional and wild”.