Aktualności

Starostwo promuje kulinarną tradycję

  • 25-06-2014
Starostwo powiatowe w Stalowej Woli kończy realizację projektu „Zasmakuj się w Powiecie Stalowowolskim”. Trwające od stycznia br. działania wypełniły liczne warsztaty kulinarne, wystawa potraw, wydana została także publikacja, pod identycznym jak projekt tytułem. We współpracy z lokalnymi stowarzyszeniami i osobami fizycznymi zajmującymi się dbaniem o lokalne tradycje promowano potrawy z gmin Bojanowa, Pysznica, Radomyśl nad Sanem, Zaklików i Zaleszany.
W książce możemy znaleźć przepisy m.in. na szynkę pieczoną, salceson drwala, kwas z zielonych gąsek, ogórki w musztardzie, zapiekankę ziemniaczaną na waflu, kotlety z płatków owsianych, barszcz chwałowski z kiełbasą i wędzonką, placki na prozie, pieczeń z kaczki, pasztet z kaczki, babkę ziemniaczaną, bojanowską kaczkę w miodzie, gołąbki bojanowskie, piernik bojanowski, nalewkę jarzębinową, nalewkę na miodzie, kotlety z ziemniaków w sosie szczypiorkowym, knedle z kiełbasą, zawijaniec z kaszą gryczaną, żeberka z dodatkiem miodu, wiśniówkę na miodzie, ciasteczka miodowe, karpia po zaklikowsku, amura w zalewie octowej, wybornego karpia po zaklikowsku, pazibrodę, żurawinówkę i placki na kwaśnym mleku.
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION