Szkoła z kulinarna klasą
Oszukańcze krokiety
Pizza wiejska na podpłomyku
Cheeseburger wołowy w proziaku
Parfait z wątróbki drobiowej z...
Zespół Szkół Agro-Technicznych im. Wincentego Witosa w Ropczycach wraz z samorządem powiatowym (lider) zakończył projekt „Promocja Produktu Lokalnego i Tradycyjnego Powiatu Ropczycko-Sędziszowskiego w nowoczesnej oprawie”. W cyklu warsztatów kulinarnych udział wzięli uczniowie ZSA-T, którzy na swoim koncie mają osiągnięcia w konkursach gastronomicznych. Ich zadaniem było przedstawienie staropolskich przepisów w zupełnie nowej odsłonie. Na zajęciach przygotowywano potrawy będące nowoczesną wariacją na temat kuchni tradycyjnej.
Opracowano między innymi receptury na: cheeseburger wołowy w proziaku, pizzę wiejską na podpłomyku, parfait z wątróbki drobiowej z dżemem jabłkowo-śliwkowym i tostowaną chałką, oszukańcze krokiety, grzybowe cappuccino, comber z jelenia w sosie z borówczanki, kebab w proziaku i wiele, wiele innych smakowitości. Wszystkie receptury zarówno tradycyjne pierwowzory, jak i ich nowoczesne aranżacje opublikowane zostały w książce kucharskiej „Wczoraj i …Dziś – kuchnia Powiatu Ropczycko-Sędziszowskiego” pod redakcją Wioletty Walczyk-Weselak.
Na środowym spotkaniu prezentowano wydawnictwo oraz szereg dań, z listy zamieszczonych w niej potraw. Ucztą dla podniebienia przygotowała wszechstronnie utalentowaną młodzież z Zespołu Szkół Agro-Technicznych.
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.