Aktualności

Smaczne festiwale w Czechach

  • 16-07-2014
Miłośnikom dobrego jedzenia warto polecić latem na nietypowe festiwale gastronomiczne w Czechach. Na smakoszy czekają przysmaki z czosnku, pyszne gulasze czy ogórkowe wariacje.

Osiemset kilogramów mięsa, cztery i pół metra cebuli i 75 kilogramów przypraw. Tylu składników zużyją kucharze do przygotowania wspaniałych gulaszy na kolejną edycję festiwalu muzyki i dobrego jedzenia Gulaszfest 2014. Impreza odbędzie się już niebawem bo w dniach 17-19 lipca br. na terenie stadionu letniego w mieście Valašské Meziříčí (ok. 60 km od Ostrawy). Na gości czeka ponad 30 rodzajów gulaszu. Oprócz klasycznego gulaszu wołowego i wieprzowego, do spróbowania będzie gulasz z jelenia, dzika, kangura czy strusia, a także husarski, ranczerski i gulasz z kociołka przygotowany w wojskowej kuchni polowej. Nie zapomniano także o wegetarianach, którzy będą mogli spróbować gulaszu ziemniaczanego, grzybowego, fasolowego czy sojowego. W piwnicy chłodzi się już 125 hektolitrów piwa, aby goście mieli czym popić wspaniałe dania. Wśród siedmiu rodzajów piwa z morawskich browarów znajdzie się drożdżowe, ciemne i bezalkoholowe.
Imprezie towarzyszy bogaty program rozrywkowy – między innymi konkurs na największego gulaszowego smakosza i najlepszy valašskomeziříčski gulasz. Za wstęp zapłacimy 80 koron (www.gulasfest.cz).

Ciekawy festiwal czosnku odbędzie się na terenie pięknego pałacu Buchlovice na Morawach Wschodnich 26 lipca br. Goście będą mogli między innymi spróbować kołaczy czosnkowych czy wziąć udział w konkursie wyplatania warkoczy czosnkowych. Podczas festiwalu przewidziano wiele atrakcji dla całej rodziny. Oprócz prezentacji przysmaków przyrządzonych z dodatkiem wysokiej jakości czosnku uprawianego w regionie Uherskobrodskim, na odwiedzających czeka jarmark rzemiosł tradycyjnych, muzyka na instrumenty dęte i program rozrywkowy (www.zamek-buchlovice.cz).

Z kolei południowomorawskie miasto Znojmo zaprasza w dniach 1-2 sierpnia br. na Święto Ogórków. Smaczne ogórki należą do gastronomicznych specjałów Ziemi Znojemskiej. Podczas imprezy spróbujemy zarówno popularnych ogórków konserwowych, małosolnych i kiszonych, jak również wyszukanych ogórkowych specjałów z lokalnych restauracji. Na gości czeka konkurs o najlepszy przepis na potrawę z ogórków i bogaty program towarzyszący, między innymi wystąpienia muzyczne, pokazy rzemiosł i atrakcje dla dzieci (www.znojemskabeseda.cz).
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION