Konkurs na Najlepszą Nalewkę Galicji 2014
Na zdjęciu zeszłoroczny laureat...
W tym roku po raz kolejny Stowarzyszenie Unia Przedsiębiorczych - w ramach imprezy Karpackie Klimaty - organizuje Zakątek Rozmaitości Galicyjskich, w trakcie którego m.in. przeprowadzony zostanie konkurs na Najlepszą Nalewkę Galicji. W roku ubiegłym tytuł ten zdobyła „Porterówka” Artura Janasa.
Nalewka… to nie jest jakaś tam mieszanina spirytusu, wody, cukru i soku, nalewka to element historii, tradycji, obyczaju, to czysto polski trunek związany ściśle z myślistwem, kulturą dworską, szlachectwem. Pierwotnie nalewka była lekarstwem na wszelkie dolegliwości, zapobiegała chorobom i leczyła je. Był to szlachetny i cenny trunek sporządzony z dostępnych ziół, korzeni, przypraw, owoców, miodu, zalany własnym destylatem. Nalewka towarzyszyła myśliwemu w kniei, rycerzowi w polu, nalewką wznoszono toasty po udanym polowaniu jak i wzmacniano siły po trudach wielogodzinnych pogoni za zwierzem.
- Dziś widzimy renesans tradycyjnej nalewki, ludzie posługujący się rozumem nie chcą już „cudownych” suplementów diety, chcą wiedzy, mądrości naszych przodków, a wiedza ta tkwi w dobrej nalewce, wypita idzie do głowy, rozjaśnia umysł, poprawia humor, wzmacnia witalność. Nalewka to najlepszy sposób na zamknięcie niczym dżina w butelce drogocennych – leczniczych właściwości wielu ziół i owoców, które można w każdej chwili wyciągnąć ze spiżarni i zastosować – mówi Tadeusz Gajewski, przewodniczący kapituły konkursowej.
Organizatorzy czekają na zgłoszenia do 21 sierpnia br. pocztą elektroniczną: konkurs@unia.org.pl. Regulamin konkursu wraz z kartą zgłoszenia na stronie: unia.org.pl/2014/08/04/konkurs-na-najlepsza-nalewke-galicji-2014.
Źródło: unia.org.pl