101 najlepszych

Poradnik zawiera 101 najlepszych restauracji i hoteli z 6 regionów Polski tj. Pomorze i Kujawy, Warmia i Mazury, Mazowsze i Podlasie, Wielkopolska i Ziemia Lubuska, Górny i Dolny Śląsk oraz Małopolska (w tę wciśnięto Podkarpackie).
Znana kulinarna celebrytka telewizyjna - restauratorka Magda Gessler dzieli się własnymi doświadczeniami tych miejsc, ponieważ ich istnienie jest spełnieniem marzeń kreatorki smaku o Polsce smacznej , serdecznej i gościnnej. Restauracje i hotele wymienione w przewodniku wyróżnia nie tyle miejsce co niesamowita atmosfera, którą w nich można odnaleźć.
W poradniku znajdziemy opis regionu, który nas interesuje, co warto zobaczyć, co warto zjeść oraz adres i zdjęcia miejsc, w które warto udać się na kulinarną ucztę. Informator zawiera także cenne wskazówki dotyczące serwowanej kuchni m.in gdzie podawane jest ekologiczne jedzenie, w którym miejscu dostaniemy domowy obiadek, gdzie znajdziemy kuchnię dietetyczną oraz w jakim klimacie utrzymywane są poszczególne miejsca.
Do tej setki plus 1 zaliczyła także podkarpackie przybytki: Restaurację U Schabińskiej w Jaśle, Dwór Kombornia w Komborni (obdarowany 1 poziomką, odpowiednikiem gwiazdki Michelina), Restaurację Stary Kredens w Sanoku i U Sióstr w Dębicy. Dwa pierwsze z nich znajdują się na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki.