Kulinarna uczta w TVP Rzeszów

Regionalna telewizja przygotowała dwa filmy poświęcone tradycji kulinarnej w Podkarpackiem. Pierwszy prowadzi po bieszczadzkich restauracjach, karczmach i oberżach szukając odpowiedzi na pytanie czy dawna spuścizna etniczna tego regionu zaważyła na jadłospisie współczesnych przybytków kulinarnych tego obszaru. Drugi to spotkania z szefami kuchni Pogórzy, Rzeszowa i Puszczy Sandomierskiej, którzy prezentują to co ich zdaniem mamy najlepszego do zaoferowania – kulinarnie - turystom. Przewodnikiem i komentatorem tych podróży jest Jagna Niedzielska, doświadczona kucharka-amatorka i blogerka (architekturakulinarna.pl).
Emisja pierwszego filmu „Bieszczadzkie przysmaki” odbędzie się w sobotę, 27 września br. o godz. 17.15 w TVP Rzeszów. Drugi film „Kulinarne smaki szefów kuchni” zaplanowano w niedzielę, 28 września br. także o godz. 17.45 w TVP Rzeszów.
Filmy powstały w ramach projektu „Alpejsko-Karpacki Most Współpracy” współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej, realizowanego przez Stowarzyszenie „Pro Carpathia”.