W Klastrze Podkarpackie Smaki przybywa
Działający od równo dwóch lat Klaster Podkarpackie Smaki, zrzeszający generalnie producentów z branży przetwórstwa rolno-spożywczego liczy obecnie 39 członków.
Wyobraź sobie małe miasteczko galicyjskie w początkach XX wieku, słoneczny targowy dzień, spacerując uliczkami trafiasz na bazar. Wśród wielu stoisk z wędlinami dostrzegasz ciekawą kiełbasę. Zaskakująca kolorem i aromatem. Próbujesz. Wyśmienite wieprzowe ręcznie krojone mięso, przyprawione pieprzem i czosnkiem z nutą dymu z drzewa bukowego. Zdajesz sobie sprawę, że czujesz w niej coś jeszcze. Zadajesz sprzedawcy pytanie: Co to za kiełbasa? I słyszysz odpowiedź: Kiełbasa z szynką i wątróbką.
Film z tradycją weselną w tle
„Korowajem tradycja pisana" to tytuł filmu prezentującego część obrzędu weselnego z okolic Dubiecka. Wesele zostało zrekonstruowane z inicjatywy Gminnego Stowarzyszenia Kobiet w Dubiecku.
Plany kolbuszowskiej firmy Orzech na 2015 r.
Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Orzech Sp. z o. o. w Kolbuszowej zajmuje się produkcją przetworów ze świeżych owoców i warzyw, posiada także sieć delikatesów firmowych „Orzech”. Podkarpacki producent żywności, członek Klastra Podkarpackie Smaki, chce w tym roku przejmować firmy, szuka też nowych rynków zbytu za granicą. Podkarpacki producent żywności, członek Klastra Podkarpackie Smaki, chce w tym roku przejmować firmy, szuka też nowych rynków zbytu za granicą.
W Urzędzie na Wigilijnym Opłatku
Tradycją już wieloletnią jest organizowanie - w okresie po wigilijnym - w różnych instytucjach, przedsiębiorstwach, a także samorządach spotkań opłatkowych. Taką tradycję wypracował sobie również Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego, zapraszając przedstawicieli mediów i szefów redakcji.
Dżemowa Pani odkryła swoje karty, a grono uczestników degustacji podjęło się oceny
Początek piątkowej degustacji w Winiarnio-Kawiarni DeliWine&coffee w Galerii Rzeszów (Al. Piłsudskiego 44, poziom 0, lokal 130) był zaskakujący, białe wino, przecież mieliśmy degustować Merlot!
Degustacje w Salonie Win Karpackich w Komborni
W soboty, 10 i 17 stycznia br., w Dworze Kombornia Hotel & SPA, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, o godz. 16.00 oraz 17.30 odbędą się degustacje czasowe pod opieką sommeliera, natomiast o godz. 19.00 zaplanowana jest przekrojowa degustacja z komentarzem.
Warsztaty rzemieślnicze w Baszni Dolnej
Warsztaty rzemieślnicze: kowalski, garncarski, stolarski, a nawet manufakturę szkła oferuje Kresowa Osada w Baszni Dolnej koło Lubaczowa. Są także warsztaty rękodzieła artystycznego oraz pieczenia chleba, pierników czy proziaków. Zajęcia odbywają się w starych chałupach przeniesionych do Kresowej Osady z okolicznych wiosek.
Degustacja czyli rozmowa o Dżemowej Pani...
DeliWine&coffee zaprasza w piątek, 9 stycznia br. o godz. 20.00 do Galerii Rzeszów (poziom 0, lokal 130) w Rzeszowie (Al. Piłsudskiego 44) na udział w degustacji win z rodziny Merlotów karpackich, która pozwoli na ukazanie różnorodność win tworzonych z tego szczepu.
Pijemy od co najmniej 610 lat
Polska jest uważana na świecie za kolebkę wódki. Dowodzą tego badania historyczne i etnograficzne. Najwcześniejsze udokumentowane informacje dotyczące wódki na ziemiach polskich pochodzą z XV w. Pierwszy zapis zawierający wyraz „wódka” znajduje się w zapiskach sądowych województwa sandomierskiego z 1405 roku.