Polska jest uważana na świecie za kolebkę wódki. Dowodzą tego badania historyczne i etnograficzne. Najwcześniejsze udokumentowane informacje dotyczące wódki na ziemiach polskich pochodzą z XV w. Pierwszy zapis zawierający wyraz „wódka” znajduje się w zapiskach sądowych województwa sandomierskiego z 1405 roku. Na przestrzeni wieków, produkcja wódki w Polsce obrosła legendą, stała się częścią narodowej tradycji, historii, literatury, obyczajów i życia społecznego. Systematycznie doskonalona technologia produkcji wódki wyniosła ten trunek na wyżyny jakości i doskonałości.
Od stuleci, polska wódka jest znana i ceniona w ponad 100 krajach na wszystkich kontynentach, wszędzie znajdując rzesze konsumentów. Produkowana tradycyjnie z wyselekcjonowanych zbóż i ziemniaków nie ma sobie równych. Dowodzą tego niezliczone medale, puchary i wyróżnienia zdobywane na wszystkich uznanych międzynarodowych konkursach. Koneserzy wódki na świecie od pokoleń znają najsłynniejsze polskie marki: Baczewski, Luksusowa, Żytnia, Belvedere, Wyborowa, Żubrówka i wiele, wiele innych. Na forum międzynarodowym, polska wódka uznawana jest za jedną z czterech polskich ikon.
Polska wódka jest dla Polaków i świata tym, czym whisky dla Szkotów i czym szampan lub koniak dla Francuzów.
Obecnie, Polska jest czwartym co do wielkości rynkiem wódki na świecie, po Rosji, USA i Ukrainie. Roczna produkcja wódki w Polsce wynosi około 260 milionów litrów.
Czy wiesz, że ...
- Na początku XX wieku działało na ziemiach polskich prawie 2500 gorzelni
- Do wyprodukowania jednego litra wódki potrzeba 1,4 kg zboża lub 3,8 kg ziemniaków
- W Polsce zarejestrowanych jest ponad 1300 marek polskiej wódki
- Przychód z eksportu wódki wynosi 775 zł na sekundę
- Co sekundę sprzedaje się na świecie 16 butelek (0,5 l) polskiej wódki
Źródło: http://pva.org.pl/