Czy jako pierwsi przekroczymy 200?
Kiełbasa szynkowa z Markowej
Kiełbasa z Górna
Bundz kozi
Bryndza łemkowska
Bundz łemkowski
Ser krowi łemkowski
Podkarpaccy wytwórcy zarejestrowali już 177 dań i wyrobów na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na 1357 z całej Polski. Nasz region pod tym względem umocnił się na pierwszym miejscu spośród wszystkich województw. Następne w kolejności Pomorskie ma 158, a trzecie – Małopolska – 139 produktów, któremu „na odciski” wchodzi Śląskie z swoimi 137 wyrobami.
Spośród 177 produktów "made in Podkarpackie" większość, bo 53 stanowią produkty mięsne. Pod koniec ubiegłego roku zarejestrowano kolejne wyroby masarskie: kiełbasę półsuchą z Górna (Zakład Mięsny „SMAK-GÓRNO” w Górnie) o charakterystycznym smaku z wyczuwalnym zapachem mięsa pieczonego na ogniu oraz kiełbasę szynkową z Markowej z zapachem czosnku i pieprzu (Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej).
Kolejne cztery jednostkowe wpisy, ale na aż siedem produktów czekaliśmy do 9 stycznia br. Tego dnia bowiem Minister Rolnictwa podpisał wpis wyrobów mleczarskich z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego „FIGA” rodziny Maziejuków z Mszany. Do już posiadanych trzech wpisów - bryndza kozia, ser kozi „wołoski” biały i wędzony dodali oni aż siedem wyrobów, z czego dwa wyrabiane są z mleka koziego - bundz kozi naturalny i wędzony, a kolejne już z mleka krowiego: bryndza łemkowska, bundz łemkowski naturalny i wędzony oraz ser krowi łemkowski naturalny i wędzony. Ich specjalnością jest wyrób serów metodą tradycyjną czyli ręcznie, część serów podlega procesowi naturalnego wędzenia.
Na Listę Produktów Tradycyjnych wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, wytwarzane tradycyjnymi metodami, wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat.