Sery w zgodzie z tradycją

W Rodzinnym Gospodarstwie Ekologicznym „FIGA” w Mszanie, członka Klastra Podkarpackie Smaki, pierwsza koza pojawiła się w 1991 r., obecnie dorosłych tzw. dojnych kóz jest już ok. 200. Pozostała grupa to młode kózki, koźlaki i starsze kozy nie mleczne. W sezonie pasterskim kozy korzystają z dwóch dużych łąk położonych po dwóch stronach doliny Mszanki. Do swojej dyspozycji mają bogate w zioła pastwiska. W czasie upałów lub deszczu chowają się w lesie, gdzie podjadają pędy, liście i inne smakołyki. Kozy korzystają z dużej swobody przemieszczania się, a na zewnątrz dziennie spędzają ponad 12 godzin.
Specjalnością gospodarstwa są sery wyrabiane metodami tradycyjnymi. Powstają tu m.in. ser wołoski, bundz i twarożki. Ich oryginalny, charakterystyczny mleczny smak wynika także z wykorzystywania mleka najwyższej jakości, receptur stosowanych przy produkcji oraz przetwarzania mleka niepasteryzowanego. Kolejną ważnym elementem jest proces manufaktury czyli ręcznego wyrabiania serów.
Fot. Zygmunt Novak (1) i Krzysztof Zieliński (2)