Dobre i Podkarpackie czyli Lenki z klasą

Parówki to jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów spożywczych, obśmiany przez wszystkich kabareciarzy. Jeśli więc należysz do osób, które mają wątpliwości co do składu parówek i boją się je jeść kup lenki wyprodukowane w Zakładzie Mięsnym SMAK-GÓRNO w Górnie. Są to przepyszne parówki z szynki o maślanym smaku, odtłuszczone, delikatnie wędzone i parzone z dodatkiem ziaren lnu. Moim zdaniem niezła propozycja na smaczny początek lub koniec dnia.
W dzisiejszym świecie modne stają się różnego rodzaju innowacje. Do produkcji parówek Lenek użyto mięsa z szynki (ponad 86%) z dodatkiem naturalnych przypraw wzbogaconych o ziarna lnu. Produkt bez alergenów, glutenu, fosforanów, osłonek, glutaminianu monosodowego. Nasiona lnu są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, oprócz tego zawierają cynk, żelazo, kwas foliowy, magnez, witaminy z grupy B, białka, oraz rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik. Aż trudno uwierzyć, że takie małe ziarenka mogą być źródłem tylu potrzebnych składników odżywczych. Dzięki temu, że siemię lniane nie zmienia smaku potraw można je spokojnie dodawać do jogurtów, sałatek, koktajli owocowych i warzywnych, chleba, ciastek, a nawet do parówek. Najlepiej smakuje w klasycznej postaci na ciepło ze świeżym pieczywem i ulubionym sosem lub jako zimna przekąska na rodzinne pikniki.