Kulinarne smaki w przedwojennym klimacie

W najbliższą niedzielę 3 maja br. odbędzie się 12. edycja Święta Paniagi, czyli Święta ul. 3 Maja w Rzeszowie. Na tegoroczną edycję imprezy przygotowano trochę atrakcji. Ale spośród prezentacji pojazdów zabytkowych, licznych koncertów czy spotkań autorskich chciałbym polecić odwiedzanie kilku rzeszowskich restauracji, które w ten właśnie dzień zaczną serwować zestaw zakąsek, dań, potraw i deserów o przepisach utrzymanych w przedwojennym klimacie lat 20. i 30. XX wieku.
I co ważne dla atrakcji smakowych chociaż Święto Paniagi to generalnie ul. 3 Maja, jednak udział w tym kulinarnym przedsięwzięciu zadeklarowały także restauracje i cukiernie nie tylko spod tego adresu. I co istotne solidnie przyłożyli się do tego pomysłu szperając w dawnych przepisach, szukając ciekawego pomysłu na danie, które będą – i to tylko przez ten tydzień – serwować rzeszowskim klientom.
Od czego więc można zacząć spacer szukając kulinarnych klimatów II Rzeczpospolitej? Może od Restauracji Niebieskie Migdały (Rzeszów, ul. 3 Maja 8). W tym miejscu będziemy mogli liczyć na przygotowane specjalnie bułeczki nadziewane z kurczakiem, zupę francuska z parmezanem oraz zrazy z chlebem razowym w sosie grzybowym podawane z kotletami z kaszy gryczanej.
Bułeczka z kurczakiem
Pulpety i kotlety z kaszy
Zupa francuska