W ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” - organizowanym przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego - PPM TAURUS z Pilzna otrzymał PERŁĘ 2016 za Gołąbki Podkarpackie z Pilzna. To już piąta tego typu nagroda uzyskana przez zakład za propagowanie regionalnych wyrobów.
Potrawy z kapusty należały do bardziej popularnych na obszarze województwa podkarpackiego. Przepis na gołąbki, w kuchni lasowiackiej zwane smakowicie hołupciami, zachował się w książce kucharskiej Małgorzaty Bogackiej z 1896 r. Jak podaje autorka najpierw trzeba obrać i ugotować „do połowy” duże liście ze świeżej główki kapusty. Następnie ugotować w wodzie z masłem pół kilograma ryżu, ale nie do pełnej miękkości. Później należy udusić posiekane drobno i doprawione solą, pieprzem i cebulką pół kg wieprzowiny, a następnie wymieszać z ryżem i zawijać w liście kapusty. Tak zrobione gołąbki należy ciasno układać w naczyniu, dodając do niego sporą ilość masła. Następnie przykryć naczynie i dusić do zarumienienia.
Stosowany dziś w PPM Taurus przepis na gołąbki nie różni się od przepisu, który przytoczono i jest dokładnie taki jakim kierowały się gospodynie domowe w Pilznie i okolicach. I chociaż gołąbki pilzneńskie produkowane są w zakładzie, to jednak warto wiedzieć, że oprócz rozdrabniania mięsa w maszynie do mielenia, wszystkie pozostałe prace wykonywane są ręcznie.