Dania i potrawy z dyni i buraka oraz ciasta z wykorzystaniem dyni i marchewki przygotowane przez panie z dziewięciu Kół Gospodyń Wiejskich oceniane były podczas IV Biesiady nad Morawski Łęgiem.
Celem konkursu kulinarnego, który od czterech lat odbywa się we wsi Morawsko (gm. Jarosław) jest przypomnienie dawnych potraw wiejskich, które - dzięki staraniom pań z KGW - wracają powoli do łask.
W tym roku I miejsce w konkursie zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Siedleczki (kierownik Helena Sowa). Przygotowało ono zupę z dyni ze szczodrakiem oraz ciasteczka marchewkowe.
Na II miejscu uplasowało się Stowarzyszenie „Razem w przyszłości” z Morawska, które zaprezentowało zupę z dyni i zabielany barszcz zakwaszany z fasolą oraz kilka rodzajów ciast dyniowo-marchewkowych.
Trzecią lokatę – ex aequo – podzieliły się: Stowarzyszenie Kultury i Tradycji Wiejskiej „Jawor” z Jawornika Polskiego oraz Koło Gospodyń Wiejskich z Leżachowa. To pierwsze zachwyciło barszczem czerwonym z białym serem, jajkiem i ziemniakami oraz unikalnym ciastem dyniowo-piernikowym. Natomiast drugie przygotowało zupę z buraków oraz jesienny placek, do dekoracji którego wykorzystano jadalne kwiaty nasturcji.
Imprezę organizuje Centrum Kultury w Przemyślu oraz Urząd Gminy w Jarosławiu.