Podkarpackie Smaki Cudem Polski
W centrum targowo-kongresowym Ptak Warsaw Expo w podwarszawskim Nadarzynie obyła się trzydniowa edycja World Travel Show, w czasie której ponad 200 krajów i regionów z całego świata zaprezentowało swoja ofertę turystyczną.
Solidne imprezy biesiadne – często z myśliwskim zacięciem - to mocna strona kuchni Siedliska Janczar w Pstrągowej, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki.
Wymiana doświadczeń na temat żywności w Rydze
W dniach 12-13 października br. odbyły się warsztaty w Rydze dotyczące żywności w krajach Morza Bałtyckiego. W dwudniowych warsztatach udział wzięli przedstawiciele branży spożywczej z Danii, Szwecji, Ukrainy, Łotwy a także Polski.
Wieczór z kuchnią żydowską
W piątek, 20 października br., będzie okazja, aby poczuć unikalny klimat żydowskiej uczty w Restauracji Wesele w Rzeszowie: koszerne smaki potraw i win w akompaniamencie muzyki klezmerskiej.
W Restauracji C.K. Galicja w Kolbuszowa potrawy przygotowywane są na podstawie receptur zaczerpniętych z tradycji regionu.
Manufaktura mile zaskoczy podrobami
Nowa/stara restauracja czyli Browar Manufaktura w Rzeszowie nie zaskoczy oczywistą jakością piwa, ale jedzeniem już na pewno.
Smak szarlotkowych emocji
W jesiennych klimatach, wśród dyni, jabłek, orzechów i jarzębiny, wspomagany ciepłymi promieniami słońca, roztaczał przeuroczy aromat cynamonu Trzeci Festiwal Szarlotki w Siedlisku „Janczar” w Pstrągowej
Pastewnik to jedyny w Polsce żywy skansen, gromadzący szereg zabytków architektury drewnianej z terenu Ziemi Przeworskiej.
Węgrom smakował żurek i proziaki
O zwycięskiej ekipie kucharzy, która podbiła Festiwal Tirpaków w węgierskiej Nyiregyhaza proziakoburgerami już było. Teraz kilka zdań o tym, jak nasi bratankowie zajadali się żurem rzeszowskim i proziakami.
Karczma Pod Semaforem w Bachórzu k. Dynowa, na rozstaju dróg prowadzących w kierunku na Rzeszów, Przemyśl i Sanok, z aromatami tradycyjnej kuchni regionalnej, pogórzańskiej.