KALENDARZ IMPREZ

Poniedziałek, 18 Grudnia 2017
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktualności

Węgrom smakował żurek i proziaki

  • 28-09-2017

O zwycięskiej ekipie kucharzy, która podbiła Festiwal Tirpaków w węgierskiej Nyiregyhaza proziako-burgerami już było. Teraz kilka zdań o tym, jak nasi bratankowie zajadali się żurem rzeszowskim i proziakami.


 


Na przygotowanym przez Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, we współpracy z samorządem Rzeszowa, stoisku kulinarnym przez dwa dni przygotowywano 20-litrowe gary żuru rzeszowskiego, a na patelniach grzały się proziaki podkarpackie i smażyła kiełbasa z Górna.



Zespół gastronomiczny pod szefostwem Marcina Purgacza z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, wydał przez dwa dni ok. 800 porcji zupy i ponad 1000 proziaków z dodatkiem masła czosnkowego lub gzika (twaróg utarty z cebulką i szczypiorkiem). Ale choćby nie wiem jak bardzo uwijała się ekipa z Rzeszowa w składzie Marcin Purgacz i Krzysiek Kowalski (Zespół Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy) oraz Zofia Gałucha i Alicja Krzyśko (Koło Gospodyń Wiejskich nr 2 w Nowej Wsi, gm. Trzebownisko) to nie nastarczyliby przygotować tych specjałów w takiej ilość w warunkach iście polowych.

 

Dzięki pomocy firmie RAVIX s.c. Barbara i Paweł Dygdoń z Dębicy (www.barszczbialy.pl) mieliśmy do dyspozycji wysokiej jakości koncentrat żurku, wytwarzanego metodą tradycyjną. Z kolei Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „IZA” Izabela Szczęch z Rzeszowa zaopatrzył nas w dziesiątki bochenków świeżego chleba na zakwasie, którym częstowaliśmy gości Festiwalu.


Z kolei Karczma Pod Semaforem w Bachórzu i Karczma Gościniec w Rzeszowie (ul. Przemysłowa 3) upiekły nam wcześniej setki proziaków, które po podgrzaniu i zaopatrzeniu w omastę z masła czosnkowego lub posmarowaniu gzikiem zdobyły serce naszych węgierskich bratanków.


Gośćmi Festiwalu Tirpaków była także dzieci, na nich czekały ciastka i ciasteczka z Zakładu Cukierniczo-Piekarniczego „IZA” w Rzeszowie, a także wyśmienite precle i precelki z Zakładu Pieczywa Trwałego Bogumiły Ramskiej z Rzeszowa.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION