KALENDARZ IMPREZ

Poniedziałek, 18 Grudnia 2017
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktualności

Regionalność przy torze

  • 27-09-2017
Gołąbki ziemniaczane
Gołąbki ziemniaczane
Bigos
Bigos
Zupa z dyni czyli banianka
Zupa z dyni czyli banianka

Karczma Pod Semaforem w Bachórzu k. Dynowa (obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki), na rozstaju dróg prowadzących w kierunku na Rzeszów, Przemyśl i Sanok, z aromatami tradycyjnej kuchni regionalnej, pogórzańskiej. Proste, wykończone drewnem wnętrze nawiązuje do historii kolejnictwa, ostatecznie stoi w pobliżu przystanku kolejowego kolei wąskotorowej Przeworsk-Dynów.

 


Tutaj zawsze na klientów czekają pieczone proziaki z masłem czosnkowym, pajdy chleba wiejskiego ze smalcem, żurek dynowski, flaczki wołowe, kapuśniak, kartoflanka czy barszcz czerwony wiejski z jajkiem. Goście mogą wybierać z pięciu rodzajów pierogów (niezwykłe w smaku pierogi kresowe z kaszą gryczaną i grzybami). Legendarna stała się też pieczona tu golonka z kością z pieca, żeberka duszone w kapuście czy wątróbka drobiowa z pieczarkami i cebulą.


 

Jesienią szczególnie polecamy gołąbki ziemniaczane, których tutejszy smak jest nie do podrobienia, może też i dlatego, że ziemniaki na nie pochodzą z pół współwłaścicieli karczmy. Kolejny „żelazny punkt” to bigos z dodatkiem czerwonego, wytrawnego wina. No i zupa z dyni na Pogórzu często banianką zwana.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION