Aktualności

Manufaktura mile zaskoczy podrobami

  • 06-10-2017
Flaki cielęce
Flaki cielęce
Potrawka z serc i żołądków
Potrawka z serc i żołądków
Gulasz z sarniny
Gulasz z sarniny

Przez kilka dni trwało otwarcie, a właściwie uroczyste przeistoczenie się Restauracji Manufaktura w Browar Manufaktura Rzeszów​ (ul. Słowackiego 19), który zajmuje sporą część Pasażu Rzeszów. Od razu stał się on także największym browarem restauracyjnym w Podkarpackiem, na piwoszy, ale i nie tylko, czeka tu blisko 500 miejsc siedzących w lokalu, na antresoli i na tarasie od str. ul. Słowackiego, ale ta część z racji pogody użytkowana będzie dopiero na wiosnę.


Jego główną częścią jest 10-metrowy bar, z którego serwowane jest wytwarzane na miejscu na bazie czeskich receptur z chmielu Žateckýego piwo. Nad procesem produkcji czuwa Wojciech Szczepański, który wcześniej pracował w Browarze Łańcut.

 

W Browarze czekają cztery rodzaje piwa, w których zawartość alkoholu nie przekracza 5,5%. Są to: klasyczny czeski Pils (lekki z wyczuwalną goryczką), piwo ciemne, piwo pszeniczne (mętne, lekkie, jasne z nutami owocowymi i przyprawowymi) oraz piwo nowofalowe czyli Pale Ale z cytrusowymi nutami amerykańskiego chmielu.

 

Do głównego produktu browaru – piwa - przygotowano oczywiste menu w postaci burgerów, golonki marynowanej w piwie, tatara oraz pieczonych żeberek. Na bardziej wymagających czeka oryginalny krem z pieczonego boczku z ozorami na grzance, tradycyjny rosół, krem z pomidorów, żur czy aromatyczne flaki cielęce. Ewenementem są dania z podrobów np. potrawka z żołądków i serc z plackami z grubo tartych ziemniaków, a zaskoczeniem... gulasz z sarniny z kaszą gryczaną - rewelacyjny. Są także dania dla… wegetarian w postaci włoskich makaronów, a dla mniej wybrednych całkiem niezłe pizza.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION