Aktualności

Królestwo dobrych smaków

  • 07-10-2017
Przekładaniec z chlebem
Przekładaniec z chlebem
Zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana
Liczne rodzaje pierogów
Liczne rodzaje pierogów

Restauracja C.K. Galicja w Kolbuszowa znajduje się w sąsiedztwie Rynku, przy ul. Mickiewicza, której część - przy której stoi kamienica nr 15 - to pasaż wyłączony z ruchu samochodowego. Gdy do niej wchodzimy – po kilku schodkach - z ulicy, zaskoczy nas jej „mieszkalny” charakter. Znajdziemy tu obrazy lokalnych artystów, dawne rzemiosło artystyczne i rękodzieło, a także stare umeblowanie.

 

Potrawy przygotowywane są na podstawie receptur zaczerpniętych z tradycji regionu. Daniem, które pozostaje na długo w pamięci jest przekładaniec z chlebem, przepis z majątku Tyszkiewiczów w Weryni. Wykonany z chleba i mięsa wieprzowego, tradycyjnie wykorzystywany był podczas polowań na kaczki i kuropatwy.

Sięgającą rodowodem Wiednia jest zupa ziemniaczana, która  swoją recepturę wywodzi z koszar C.K. Austrii. Restaurację można określić, jako „eldorado” pierogów. W karcie jest ich osiem rodzajów, ale oprócz klasycznych farszy na ruskie, albo z grzybami, kapustą czy kaszą niezwykle smaczne są zestawy z owocami, wśród których wyjątkowe są pierogi z malinami z syropem.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION