Aktualności

Cydrów w Polsce dostatek

  • 04-06-2014
Jeśli wasza wiedza o jakości cydru budowana jest tylko na dostępnym wszędzie cydrze lubelskim, to wiedzcie, że cydrów w Polsce dostatek. Z czego większość to dzieła rzemieślnicze, w stosunkowo niedużej, broń Boże, nie przemysłowej produkcji. Zaczynają się one pojawiać w wybranych sklepach, także restauracjach czy karczmach. I pomyśleć, że jeszcze trzy lata temu mało kto w Polsce znał smak cydru czyli mówiąc po polsku – jabłecznika.
A jeśli macie smak na Cydr Ignaców to warto zapukać do Zajazdu Gościniec w Rzeszowie (ul. Przemysłowa 3). To orzeźwiający, lekki alkohol, powstały tradycyjnie jesienią, wyłącznie ze świeżo tłoczonego soku z kilku odmian jabłek, rosnących w naszych sadach w Ignacowie na Mazowszu, okolice Grójca). Dojrzewał zimą i wiosną. Nie zawiera aromatów ani barwników. Jest naturalny, wyrazisty i lekko wytrawny. Dobrze smakuje również z jedzeniem. Jak twierdzą Tomasz Porowski i Marcin Hermanowicz (twórcy cydru) jest to dzieło rzemieślniczej pracy, pełne własnych doświadczeń i emocji. Autentyczne i wyjątkowe.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION