Wędliniarze rejestrują tradycyjne produkty

W południowej Polsce - w małych wędzarniach - produkuje się około 600 różnych tradycyjnych wędlin i wędzonek; z tego połowę na terenie województwa podkarpackiego. Od kilku miesięcy masarze gremialnie zabiegają o wpisanie swoich wyrobów na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ma to związek z radykalną zmianą - na bardziej restrykcyjne - unijnych przepisów dotyczących zawartości rakotwórczych benzo(a)pirenów w wędzonej żywności (z 5 na 2 mg w kg wyrobu). Nowe normy zaczną obowiązywać od 1 września br., a wpis wędzonych wędlin na ministerialną listę jest „szansą na legalną produkcję i sprzedaż”, jak zapewnia minister rolnictwa Marek Sawicki.
Od początku roku do Podkarpackiego Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie wpłynęło już 16 przygotowanych wniosków o wpisanie klasycznych wędzonek na Listę Produktów Tradycyjnych. W 2013 r. zarejestrowano ich 8 produktów wędliniarskich, a w 2012 r. tylko 3. W sumie z Podkarpackiego na Liście -z wpisanych łącznie 162 produkty - 43 to wyroby wędliniarskie.